Profesionalni kuhar otkrio je recept za kruh od samo četiri sastojka koji se lako pravi te ga ne treba ni mijesiti, a mekan je i ukusan, piše Express.
Domaći kruh skoro svi vole, a jesti ga dok je još topao, pravi je užitak. Ipak, neki ljudi ne usude se ni pomisliti na to da ga ispeku jer se to doima kao stresan i zahtjevan posao.
Miješenje je obično ključan korak u pravljenju kruha, jer razvija mikromjehuriće koji se šire tijekom dizanja i pečenja te kao rezultat nastane meki i prozračni kruh.
Kruh od četiri jednostavna sastojka
No, kulinarski genij na TikToku otkrio je da možete potpuno preskočiti miješenje i svejedno napraviti savršeni kruh sa samo četiri jednostavna sastojka.
“Najlakši” recept za kruh otkrio je korisnik TikToka koji objavljuje pod imenom Lets eat UK i koji je poznat po praktičnim savjetima i odličnim receptima.
“Ovo je najlakši, najjednostavniji i najukusniji recept za domaći kruh koji ne zahtijeva apsolutno nikakvo miješenje”, istaknuo je.
Recept za kruh bez miješenja
Sastojci:
- 450 g brašna za kruh,
- Dvije žličice instant kvasca,
- Dvije žličice kuhinjske soli,
- 375 ml vrlo tople (ne kipuće) vode.
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, sol i kvasac. Zatim dodajte toplu vodu i miješajte drškom drvene kuhače dok se sve ne sjedini. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da odstoji oko dva do tri sata dok se ne udvostruči.
Nakon što je tijesto naraslo, zagrijte pećnicu na 220 °C i stavite unutra pleh ili kalup za kruh da se grije otprilike 15 minuta dok pripremate tijesto.
Foto: Shutterstock
Pospite radnu površinu ili stol s malo brašna i izvadite tijesto iz zdjele. Razvucite i presavijte šest do osam puta prije nego što ga preokrenete i oblikujete okruglu štrucu. Pokrijte tijesto zdjelom da se ponovno diže, ali samo oko 15 minuta dok se pećnica zagrije.
Uklonite zdjelu i pobrašnite tijesto, možete ga, također, zarezati ako želite. Uzmite malo papira za pečenje i pomoću strugalice pokupite tijesto i stavite ga na papir i ponovno oblikujte ako potrebno.
Prije nego što tijesto stavite u pećnicu, prokuhajte malo vode i ulijte u posudicu koja je prikladna za pećnicu te je stavite uz kruh. To će stvoriti dodatnu vlagu te osigurati da korica ostane fleksibilna bez cijepanja tijekom pečenja.
I tijesto i vodu treba staviti na srednju rešetku pećnice otprilike 40 minuta. Kad bude pečen, ostavite kruh da se ohladi na rešetki oko pola sata prije nego što ga servirate za jelo.