Home Kultura Federalno ministarstvo kulture i sporta – Započelo obilježavanje “Dana europskog naslijeđa”

Federalno ministarstvo kulture i sporta – Započelo obilježavanje “Dana europskog naslijeđa”

SHARE

Nastupom Klape „Grga“ iz Posušja danas je na šetnici ispred Federalnog ministarstvo kulture i sporta u Sarajevu otvorena sezona događaja u okviru tradicionalne manifestacije „Dani europskog naslijeđa 2024.

Ministarstvo se tako i ove godine pridružilo građanima Europe u namjeri da konkretnim događajima obilježi Dane europskog naslijeđa.

Ovogodišnja tema „Putevi, veze i mreže“, kako je rekla federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević, daje nam mogućnost da ponovo putujemo rutama i stazama povijesti kako bismo otkrili što od njih danas možemo naučiti.

– Tri riječi, a toliko simbolike. Kada je riječ o mrežama, ima li išta vrijednije među ljudima nego da budu povezani ponajprije po dobru. Umjetnost je ta koja spaja, sport podjednako, a idealno je kada poveže i mlade o kojima skrbi naše Ministarstvo. Putevima svi putujemo da bismo stvarali veze, a veze koje se stvore među ljudima su nešto što bi trebalo biti neraskidivo – istakla je Vlaisavljević na otvaranju manifestacije.

Dodala je da žele nastaviti povezivati sve ljude bez obzira na njihove različitosti jer su zapravo različitosti te koje povezuju i koje mreže učvršćuju. Kao i prošle godine i ove će, dodala je Vlaisavljević, nastojati da povežu cijelu Federaciju i cijelu BiH upravo okupljajući po dobrom i lijepom.

Savjetnik ministrice za organizaciju i strateško planiranje u oblasti kulture Damir Bunoza je naveo da će ove godine na šetnici ispred Ministarstva biti orkestri, klape i brojni glazbenici.

– Nota je univerzalni jezik, glazba ujedinjuje ljude i stvara zajedništvo – istakao je Bunoza.

Dani europskog naslijeđa su manifestacija je koja je utemeljena od Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu 1991. godine i održava se u 50 europskih zemalja. Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturne baštine./Fena/HMS/