Home Zanimljivosti Upozorenje građanima u BiH: Na ‘Viberu’ aktualna zloupotreba broja telefona

Upozorenje građanima u BiH: Na ‘Viberu’ aktualna zloupotreba broja telefona

SHARE
Upozorenje građanima u BiH: Na ‘Viberu’ aktualna zloupotreba broja telefona

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske upozorava građane da je u okviru aplikacije “Viber” aktualna phishing kampanja koja ima za cilj iskorišćavanje broja telefona građana da bi se ova aplikacija instalirala na drugim, dodatnim, uređajima.

Građanima se putem “Vibera” šalje poruka sa brojeva telefona koji počinju s pozivnim brojevima +67, +63 ili slično, u kojima navodno “Viber” traži dodatnu verifikaciju, te se od korisnika traži da pošalje kod koji dobija putem SMS poruke, priopćeno je je iz MUP-a.

MUP savjetuje građanima da, ukoliko prime poruku sličnog sadržaja, ne odgovaraju na nju. U priopćenju se ukazuje da građani mogu provjeriti je li njihov “Viber” nalog kompromitiran, tako što će otvoriti aplikaciju na svom telefonu, a zatim odabrati opciju “još”, zatim “podešavanje”, te “nalog”.

Potom treba izabrati opciju desktop i tablet, čime će pristupiti listi uređaja na kojima je aktivan “Viber” nalog registriran s njihovim brojem telefona. “Građani s ponuđene liste trebaju izabrati uređaj s kojeg ne žele deaktivirati ‘Viber’ nalog”, navodi se u priopćenju.

– Oglas –