Home Društvo Ekspert objasio zašto nije bilo poziva u pomoć iz helikoptera koji je...

Ekspert objasio zašto nije bilo poziva u pomoć iz helikoptera koji je prevozio Raisija

SHARE
Ekspert objasio zašto nije bilo poziva u pomoć iz helikoptera koji je prevozio Raisija

Ekspert za avijaciju Kyle Bailey rekao je za Al Jazeeru da nedostatak poziva upomoć pilota helikoptera ili drugog člana letačke posade ne ostavlja nikakvu sumnju da su se suočili s “ozbiljnim problem upravljivosti”.

Rekao je da ako helikopter ima ozbiljan tehnički problem usred leta, prvi zadatak pilota je “održati let letjelice, a onda će komunikacija biti drugi”.

Bailey je dodao: “U osnovi nismo vidjeli nikakvu komunikaciju… jer je pilot vjerojatno bio toliko fokusiran na slijetanje helikoptera ili njegovo držanje na nebu.”

Analitičar je također objasnio što se dogodilo s helikopterom.

“Na osnovu toga što je helikopter pronađen u dva dijela zaključuje se da je repni rotor najvjerojatnije odsječen, a to bi bila posljedica udarca lopatice glavnog rotora u rep”.

Rekao je da bi to moglo biti uzrokovano aerodinamičkim silama stvorenim dok je pilot manevrirao da spusti helikopter ili možda zbog tehničkog problema.

Druga je mogućnost, rekao je, kvar repnog rotora.

“Ako vidimo to spiralno kretanje gdje se helikopteri okreću za 360 stepeni, u smjeru kazaljke na satu ili suprotno od njega, to bi moglo značiti da je repni rotor otkazao i bio bi izvan kontrole”.

Bailey je rekao da su nepovoljni vremenski uvjeti i planinski teren također mogli pridonijeti fatalnoj nesreći.

Dnevnik.ba