Home Društvo Markovića jama – 80. obljetnica pogibije 140 hrvatskih vojnika i civila

Markovića jama – 80. obljetnica pogibije 140 hrvatskih vojnika i civila

SHARE
Markovića jama – 80. obljetnica pogibije 140 hrvatskih vojnika i civila

U subotu, 25. svibnja 2024. godine, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora u mjestu Podi pokraj Trilja, na Markovića jami obilježit će se 80. obljetnica pogibije 140 pripadnika hrvatske vojske i civila krajem svibnja 1944. godine. Ubijeni hrvatski vojnici podrijetlom su iz cetinskog, imotskog, duvanjskog, posuškog, grudskog, ljubuškog, vrgoračkog kraja.

Prije same mise u 10:15 mr. sc. Ivan Kozlica održat će prigodnu riječ.

Svetu misu na jami s početkom u 10:30 predslavit će fra Ante Udovičić, župnik Župe Gospe van grada u Šibeniku.

Nakon bitke u Aržanu 27. i 28. svibnja 1944. godine veća skupina hrvatskih vojnika i civila zarobljena je i odvedena do Markovića jame, na Podima pokraj Trilja.

Dva dana prije bitke na Aržanu započela je velika njemačka ofenziva u Bosni, tzv. „Desant na Drvar“. U želji da se rastereti ta bojišnica i razvuku njemačke snage, partizani su otvorili frontu na Aržanu i tu počinili neviđeni zločin. Uglavnom, kaže se da je zločin na Podima bio uvertira za Bleiburg i sve poslijeratne jame nevinih hrvatskih mladića i djevojaka.

U samu jamu ubačena su 102 hrvatska mladića koji su bili aktivni pripadnici HOS-a, a još ih je u okolici Aržana u tim danima ubijeno i na raznim lokacijama pokopano 37, koji su nekoliko dana prije mobilizirani u HOS, tako da nisu svi ni zadužili oružje.

Izdani i zarobljeni pripadnici HOS-a (Domobrani) pripadali su Šimićevoj pukovniji, danas njihove kosti počivaju na u masovnoj grobnici u groblju svetog Ivana Krstitelja na Dobranjama Imotskim.