Home Zanimljivosti 30 minuta trčanja ili 10.000 koraka? Studija otkriva što je bolje za...

30 minuta trčanja ili 10.000 koraka? Studija otkriva što je bolje za mršavljenje

SHARE
30 minuta trčanja ili 10.000 koraka? Studija otkriva što je bolje za mršavljenje

Dugo se smatralo da je dnevno hodanje od najmanje 10.000 koraka zlatni standard za vježbanje. Međutim, nova studija pokazuje da je fokusiranje na vrijeme provedeno u vježbanju jednako učinkovito za gubitak težine, dugovječnost i smanjenje rizika od srčanih bolesti kao i brojanje koraka. Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu analizirali su četverogodišnje podatke gotovo 15.000 žena starijih od 62 godine, piše Daily Mail.

Sudionice su nosile fitness trackere za mjerenje razine aktivnosti i svake godine ispunjavale zdravstvene upitnike. Rezultati su pokazali da su one koje su svakodnevno hodale između 8.000 i 8.500 koraka smanjile rizik od srčanih bolesti za 40% u usporedbi s onima koje su hodale oko 3.000 koraka dnevno.

Osim toga, ista razina smanjenja rizika zabilježena je kod onih koje su vježbale 75 minuta dnevno, što sugerira da mjerenje koraka možda nije nužno. Ova studija je samo jedno od nekoliko nedavnih istraživanja koja preispituju pravilo od 10.000 koraka, budući da neki stručnjaci smatraju da ne postoji univerzalni “magični” broj za vježbanje.

Dr. Rikuta Hamaya, glavni autor studije i istraživač na Odjelu za preventivnu medicinu u Brigham and Women’s Hospital, ističe: ‘Za neke, osobito mlađe pojedince, tjelovježba može uključivati aktivnosti poput tenisa, nogometa, hodanja ili trčanja, što se lako prati pomoću koraka. Međutim, za druge se može sastojati od vožnje bicikla ili plivanja, gdje je praćenje trajanja vježbanja jednostavnije. Stoga smjernice za tjelesnu aktivnost trebaju nuditi različite načine za postizanje ciljeva. Kretanje je individualno i gotovo svi oblici kretanja su korisni za zdravlje’.

– Oglas –

Studija je uključila 14.399 žena starijih od 62 godine koje su bile zdrave, što znači da nisu imale bolesti srca ili rak. Prosječna dob sudionica bila je 72 godine. Između 2011. i 2015. godine, od žena je zatraženo da stalno nose uređaje za praćenje aktivnosti, uključujući i tijekom spavanja ili tuširanja.

– Oglas –