Home Kultura Mijat Tomić na markama HP Mostar

Mijat Tomić na markama HP Mostar

SHARE
Mijat Tomić na markama HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je izdanje prigodnih poštanskih maraka „Mitovi i flora 2024.“ u bloku, a motiv je hajduk Mijat Tomić i munika, endemski bor.

Mijat Tomić poznati je hrvatski vođa hajduka koji su se borili protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva. Rođen je u Gornjem Brišniku početkom XVII. st. (1610.?), poginuo u Doljanima kod Jablanice na Ilindan, 20. srpnja, između 1656. i 1659. Roditelji su mu rano umrli i Mijata je othranio stric. Kada je odrastao, stupio je u najam kod bega Kopčića. Bio je na glasu kao junak s kojim se nitko u duvanjskom kraju nije mogao natjecati. Na „megdan“ (borbu) izazvao je Arapina koji je prijetio begu i narodu te ga svladao i pogubio. Zbog junačkog djela beg Kopčić daruje mu livadu zvanu Jabuka i čast da mu bude barjaktar u svatovima. Nije se to sviđalo Turcima, posebno što ih je Mijat pobijedio u natjecanju bacanja kamena s ramena i u drugim igrama te su ga odlučili ubiti. Saznavši za njihovu namjeru, Mijat je pobjegao u planinu Vran. Okupio je hajdučku družinu koja se sastojala od 30 do 40 ljudi.

Mijat Tomić na markama HP Mostar

Druga predaja govori o tome da je Mijat ubio duvanjskog kadiju Suzicu koji je prisvojio Jabuku livadu, njegovu djedovinu. Poginuo je nakon izdaje kuma Ilije Bobovca iz Doljana kod Jablanice koji ga je pozvao u goste. A ubio ga je ili rob Arap ili azap (žandar) pogodivši ga kositrenim zrnom u jabučicu pod vratom. Sestrić Marijan ranjenog je Mijata pokušao odnijeti u Vran, ali je Mijat izdahnuo pod Sovićkim vratima gdje je i pokopan na njivi Pošćeci.

Autor likovnog rješenja je Ernesto Markota, prvi dan izdanja 22. svibnja 2024. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba./HMS/