Home Kultura Prvu hrvatsku Zlatnu palmu osvojio film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, govori...

Prvu hrvatsku Zlatnu palmu osvojio film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, govori o ratnom događaju iz BiH

SHARE

Senzacionalna vijest pristigla je večeras iz Cannesa. Film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je prvu hrvatsku Zlatnu palmu na međunarodnom filmskom festivalu.

Film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, u konkurenciji s još 10 naslova, trijumfirao je u kategoriji kratkometražnog filma.

Ovo je prva Zlatna palma za hrvatski film od osamostaljenja Hrvatske. Film su producirali Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realiziran je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije, javlja Hina.

Najbolji naslov u konkurenciji kratkometražnih filmova birao je žiri kojim je predsjedala belgijska glumica Lubna Azabal.

Primajući nagradu na svečanoj dodjeli, redatelj Nebojša Slijepčević je zahvalio cijeloj ekipi svog filma, a dvorana ga je pozdravila gromoglasnim pljeskom.

“Čovjek koji nije mogao šutjeti” svjetsku je premijeru imao u petak, 25. svibnja, u dvorani Debussy, u prisutnosti filmske ekipe.

Radnja se zbiva 1993. u ratnoj Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju srpske paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti.

Američki redatelj Sean Baker osvojio je glavnu nagradu, Zlatnu palmu, na Filmskom festivalu u Cannesu za film “Anora”.

Žiri, predvođen američkom redateljicom Gretom Gerwi, koja je režirala “Barbie”, dodijelio je, na 77. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, prestižnu nagradu Zlatna palma Bakeru za njegovu priču o striptiz plesačici Ani koja upoznaje sina ruskog oligarha, koji je oženi na veliko nezadovoljstvo svojih roditelja. Njegovi roditelji potom čine sve što je u njihovoj moći da ponište vezu. Film brzog tempa mješavina je komedije i drame i impresionirao je publiku neočekivanim obratima i puno humora.

Film američkog redatelja Seana Bakera pobijedio je 21 drugi film u natjecateljskoj postavi, uključujući one etabliranih redatelja poput Francisa Forda Coppole i Davida Cronenberga.

Grand Grand Prix, drugu najvažniju nagradu festivala, dobio je “All We Imagine as Light” indijskog redatelja Payala Kapadije. Francuz Jacques Audiard dobio je nagradu žirija za svoj mjuzikl “Emilia Pérez”.

Iranski redatelj Mohammad Rasoulof, koji je napustio Iran nakon što je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, nagrađen je posebnom nagradom žirija.

Rođen 1972., redatelj je nedavno pobjegao iz Irana prešavši planinsku granicu pješice prije nego što je potražio utočište u Njemačkoj, gdje njegova kći studira medicinu.

Njegov film “Sjeme svete smokve” govori o prosvjedima u Iranu nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u rujnu 2022. Situacija u zemlji ispričana je kroz napetosti u jednoj obitelji.

Nagradu za najbolju glumicu ove su godine podijelile četiri žene: pripala je glumicama Karli Sofíi Gascón, Zoe Saldani, Seleni Gomez i Adriani Paz za uloge u filmu “Emilia Pérez”.

Jesse Plemons nagrađen je kao najbolji glumac za svoju ulogu u filmu “Kinds of Kindness” Yorgosa Lanthimosa, redatelja prošlogodišnjeg filma “Poor Things”.

Miguel Gomes osvojio je nagradu za najbolju režiju za “Grand Tour”. Coralie Fargeat nagrađena je za najbolji scenarij za “The Substance”./HMS/