Home Kultura Landeka posjetio Napretkovu podružnicu u Novom Travniku povodom predstavljanja Novotravničkog ljetopisa

Landeka posjetio Napretkovu podružnicu u Novom Travniku povodom predstavljanja Novotravničkog ljetopisa

SHARE

Povodom izlaska iz tiska i predstavljanja Novotravničkog ljetopisa 2023, novotravničku podružnicu posjetio je dopredsjednik Središnje uprave HKD i predsjednik Povjerenstva za kulturu, izdavaštvo i medije Miroslav Landeka.

Predsjednik HKD Napredak Podružnica Novi Travnik Blagun Lovrinović predstavio je Ljetopis kao jedan od najvažnijih projekata koje podružnica realizira tijekom godine. Ovo je drugi po redu ljetopis kojeg podružnica izdaje, a ovogodišnji je znatno obimniji i sadržajniji. Autori i urednici su Velimir Bugarin, inače član Upravnog odbora podružnice i Kristijan Krišto, mladi novotravnički novinar. Na 370 stranica i s više od sto fotografija priredili su svojevrsnu godišnju kronologiju Novog Travnika. Prezentirano je i opisano preko 450 događaja kulturnog, društvenog, gospodarskog, sportskog i vjerskog života na području cijele općine. Ljetopis je obogaćen prilozima o poduzetničkom ambijentu i potencijalima Novog Travnika, koji je priredila dr sci Sanja Zekić, članica Upravnog odbora podružnice i kolekcijom starih fotografija Novog Travnika iz objektiva Nikole Poljaka.

Ovom prigodom predsjednik Lovrinović uručio je dopredsjedniku Landeki primjerak ljetopisa kao i svim članovima Povjerenstva u znak zahvale za potporu koju je ovom projektu dala Središnja uprava HKD Napredak i Povjerenstvo za kulturu, izdavaštvo i medije.

Predstavljanje ljetopisa, koje je upriličeno 22. svibnja u Domu kulture u Novom Travniku bio je vrijedan događaj za građane Novog Travnika, istakao je predsjednik podružnice. Predstavljači su, uz autore bili Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik i don Anto Ledić, župnik novotravničke župe Presvetog Trojstva. Glazbenu potporu dali su s dvije glazbene točke učenici Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika, Ana Baškarad i Nikola Pendeš.

-S pravom smo ponosni na naše izdanje ljetopisa, koje smo našim skromnim mogućnostima ipak uspješno priveli kraju. Najbolja potvrda je dolazak više od dvije stotine zainteresiranih građana Novog Travnika ali i susjednih općina, objavili su iz HKD Napredak Novi Travnik.

Uz načelnika općine, župnika i drugih građana, promociji su nazočili članica Središnje uprave i predsjednica Napretkove podružnice iz Viteza, Gordana Mišković sa suradnicima, zastupnik parlamenta Federacije BiH Marijan Marijanović, Alma Lisica, ravnateljica Centra za socijalni rad Novog Travnika, pomoćnici načelnika Jasmin Skopljak i Branko Brkan, ravnatelji škola i drugih ustanova i udruga građana, i drugi. Brojnost zainteresiranih građana i njihove pozitivne reakcije potvrđuju naše opredjeljenje za ovakve projekte, što nas je osobito obradovalo, istakao je Lovrinović.

On je najavio i nove izdavačke projekte, a prije svega nastavak izdavanja Ljetopisa te izdavanje zbirke dječjih kratkih priča koje su nastale kao rezultat radionica kreativnog pisanja pod nazivom „Pričam ti priču“, koju Podružnica provodi s učenicima novotravničkih osnovnih škola.

Dopredsjednik Landeka zahvalio je predsjedniku Lovrinoviću na srdačnom prijemu i upoznavanju s projektom izdavanja i predstavljanja Ljetopisa kao i s aktivnostima HKD Napredak u Novom Travniku.

Istaknuo je kako ljetopis važan izdavački projekt za podružnicu i konkretan pokušaj zaustavljanja žrvnja vremena koje prolazi i odnosi sve, pa čak i sjećanja, ali da su njime uspjeli u misiji zaustavljanja vremena upravo knjigom, trajnim materijalnim dokumentom koji svjedoči o jednom vremenu, društvu, narodu.

Također, podsjetio je kako je Napredak u Novom Travniku nakon nekoliko godina zastoja danas među najaktivnijim podružnicama u velikoj Napretkovoj obitelji, a to je, prije svega, zasluga uprave i predsjednika.

Dopredsjednik Landeka je na kraju prenio i pozdrave i čestitke predsjednika Nikole Čiče za Ljetopis te obećao kako će i dalje Središnja uprava HKD Napredak biti potpora podružnici kako u projektima koje prijavljuje putem natječaja koji raspisuje za podružnice tako i kroz stipendiranje studenata./HMS/