Home Društvo NJEMAČKA: Zašto je na mnogim benzinskim postajama zabranjeno korištenje mobitela?

NJEMAČKA: Zašto je na mnogim benzinskim postajama zabranjeno korištenje mobitela?

SHARE
NJEMAČKA: Zašto je na mnogim benzinskim postajama zabranjeno korištenje mobitela?

Na njemačkim benzinskim crpkama postoji zabrana korištenja mobitela. U sljedećem članku objašnjavamo što stoji iza toga.

Postavite mobitel na zrakoplovni način. To se radi kako mobitel ne bi emitirao nikakvo zračenje koje bi moglo izazvati zabunu s važnim uređajima u zrakoplovu ili bolnici. Ideja da potencijalna zabrana korištenja mobitela na benzinskim postajama proizlazi iz istog razloga je očita – ali je pogrešna.

Katastrofalne posljedice

Glavna briga je rizik od požara. Pod određenim okolnostima mobilni telefoni mogu stvarati iskre – na primjer ako padnu. Ako iskre zapale benzinsku crpku, to bi imalo katastrofalne posljedice kakve nitko ne želi zamisliti, pišu njemački mediji.

No, činjenica je da je vjerojatnost da se ovako nešto dogodi kod modernih pametnih telefona gotovo nula.

Moguća zabrana

Međutim, kod starijih mobitela s manje robusnim baterijama ta je opasnost bila doista stvarna. Zato na mnogim njemačkim benzinskim crpkama još uvijek stoje natpisi o zabrani korištenja mobitela.

Odluka o tome hoće li se zabrana primijeniti ili ne ostaje na operateru benzinske crpke.

Čak i ako imate moderan pametni telefon, radije se držite kućnog reda, jer nitko ne želi da mu se zabrani dolazak na benzinsku postaju, navode njemački mediji.

Fenix-magazin/SČ