Home Kultura Bradara otvorila 18. izdanje manifestacije “Dani Tolise”

Bradara otvorila 18. izdanje manifestacije “Dani Tolise”

SHARE

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, svečano je otvorila 18. izdanje kulturno-zabavno-sportske manifestacije „Dani Tolise“. Ova manifestacija, koja se održava od 1. do 9. lipnja, ponosno promovira bogatu tradiciju i kulturu ne samo posavskog kraja, već i cijele Bosne i Hercegovine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Bradara je na otvaranju manifestacije naglasila važnost očuvanja tradicije i kulture ovog kraja: “Posebno pozdravljam sve vas iz Tolise koji tako složno i vrijedno radite na očuvanju svojih običaja. ‘Dani Tolise’ su vrijedni jer osim što promiču kulturu, običaje i vrijednosti ovog kraja te ih prenose mlađim naraštajima, vidim i kako sam proces organizacije povezuje vas međusobno, pruža mogućnost da se družite, surađujete i kao mala zajednica ostajete složni i nadaleko poznati. Mislim da vam na tom zajedništvu zavide i trebaju, i puno veće sredine diljem BiH koje imaju slične manifestacije. Program je i ove godine iznimno bogat i uspješno kombinira sportske i kulturne sadržaje s tradicijskim, ali i važnim aktualnim događajima”, rekla je Bradara te dodala:

“Posebne čestitke na koncertu LADO ansambla, a osobno me veseli da je dobitnica ovogodišnje književne nagrade ‘Fra Martin Nedić’ iznimno talentirana djevojka iz Središnje Bosne, Gloria Lujanović. Čast mi je i zadovoljstvo biti pokroviteljica ove manifestacije, iskrene čestitke svima koji su pomogli, posebno vama, dragi Daniele, i vašoj ekipi. Nemojte se umoriti, nemojte odustajati i najvažnije, uživajte u cijelom procesu. Ja sam tu za sve što mogu pomoći.”

Nazočnima su se na svečanosti otvorenja obratili i Daniel Dominković, predsjednik Zaklade Terra Tolis, fra Mario Jurić, gvardijan samostana u Tolisi, Sanja Vlaisavljević, federalna ministrica kulture i sporta, Blaž Župarić, predsjednik Skupštine Posavske županije, Stanko Vincetić, predsjednik Gradskog vijeća Orašje te generalni konzul RH u Tuzli, Ivan Bandić.

Prije svečanosti otvorenja, predsjednica Bradara posjetila je franjevački samostan i župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi gdje se susrela s gvardijanom fra Mariom Jurićem. Također su položeni vijenci i upaljene svijeće kod Spomen-obilježja poginulim braniteljima u Tolisi.

Tolisa, koja ima iznimnu važnost za očuvanje kulture i baštine, svake godine ugošćuje brojne posjetitelje koji žele doživjeti i slaviti jedinstvenu kulturu i tradiciju ovog kraja./HMS/