Home Crna kronika Župnik u Bugojnu policiji prijavio zastrašivanje i uznemiravanje Hrvata

Župnik u Bugojnu policiji prijavio zastrašivanje i uznemiravanje Hrvata

SHARE
Župnik u Bugojnu policiji prijavio zastrašivanje i uznemiravanje Hrvata

“Željeli bismo da obitelji, odgojno-obrazovne ustanove, vjerske zajednice u suradnji odgajaju mlade u duhu uvažavanja i zdravog dijaloga”, napisao je u prijavi župnik fra Ivan Pilić

U Bugojnu ništa novo, reklo bi se i nakon posljednjeg u nizu napada i zastrašivanja Hrvata katolika u tom gradu. Na blagdan Tijelova skupina mladića vjernicima okupljenima na misi u crkvi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu dovikivala je: “Tekbir”, što je u proteklome ratu na ovim prostorima, bez obzira na drugačije značenje, bio poziv na ubijanje ljudi drugih vjera i nacija. I to nije prvi ovakav slučaj, stoji u prijavi koju je policiji podnio bugojanski župnik fra Ivan Pilić, piše Večernji list BiH.

I ranije bilo provokacija

– Tijekom proslave svetkovine Tijelova, 30. svibnja, u župi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu skupina mladića, vjerojatno maloljetnih, ponovno je uznemirila okupljene katoličke vjernike na proslavi spomenutog blagdana neumjesnim dobacivanjem i povicima: “Tekbir!” Posebno žalosti to što ovo nije prvi ni izolirani slučaj u Bugojnu jer su se i ranije događale slične stvari. Tijekom proslave Božića, Uskrsa, Sv. Ante, dakle gotovo svaki put kada se okupi veći broj Hrvata katolika, paljeni su i kontejneri, zbog čega smo bili prisiljeni postaviti kamere – stoji, uz ostalo, u prijavi koju je podnio bugojanski župnik.

Dopis upućen načelniku policije naslovio je “Smetnja katolicima Hrvatima u Bugojnu”. Bugojanski župnik i posljednji slučaj uznemiravanja katolika dovodi u vezu s ratnim događanjima u Bugojnu. – Ovakvi nemili događaji dodatno uznemiravaju Hrvate katolike zbog ratnih stradanja. Izazivaju uznemirenost, pobuđuju nelagodu, ali i osjećaj straha. Kao župna zajednica koja je dio Vrhbosanske nadbiskupije uvijek do sada promicali smo vrijednost dijaloga, poštovanja i suradnje. Na tom putu nećemo se umoriti iako ovakvi događaji opravdano pobude osjećaj da u svome gradu nismo dobrodošli – naveo je župnik u prijavi policiji te izrazio nadu da će mjerodavni poduzeti nužne korake kako bi se svi na svome osjećali sigurno te kako se slične stvari ne bi ponavljale u budućnosti.

– Oglas –

– Osobito bismo željeli da obitelji, ali i odgojno-obrazovne ustanove, uključujući i vjerske zajednice u suradnji odgajaju mlade naraštaje u duhu međusobnog uvažavanja, zdravog dijaloga i suradnje – napisao je u prijavi bugojanski župnik fra Ivan Pilić uz molbu policijskim službenicima da pojačaju mjere sigurnosti tijekom vjerskih proslava, a prva od njih je svetkovina sv. Ante, zaštitnika župe Bugojno, koja se obilježava 13. lipnja.

– Oglas –

Nužan je dijalog, ali i pravda

U Bugojnu je, međutim, nakon rata sve manje uvažavanja, a sve više mržnje usmjerene isključivo prema Hrvatima katolicima. Glavni razlog porasta međunacionalne mržnje i netrpeljivosti mnogi vide u činjenici da su zločini nad Hrvatima u ratu u najvećem dijelu ostali nekažnjeni, uključujući i progon 15 tisuća Hrvata iz Bugojna, logore i nasilna odvođenja uglednih bugojanskih Hrvata u nepoznato.

Za tijelima njih 15 još se traga. Svjedoci Tužiteljstva BiH na suđenju glavnim kreatorima i nalogodavcima zločina nad Hrvatima Bugojna Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću, političkim i vojnim čelnicima, kažu da su tenzije i iskazivanja netrpeljivosti prema Hrvatima u Bugojnu u porastu otkako je počelo suđenje. Upravo i zbog te činjenice bilo bi važno da Mlaći i Cikotiću bude određen pritvor, kažu nam svjedoci koji su dosad dali iskaze ili će svjedočiti u ovom kaznenom postupku.

Sve dok krivci ne budu iza rešetaka, a svaki zločin kažnjen, čini se kako su svi pokušaji uspostave dijaloga i međusobnog uvažavanju u Bugojnu osuđeni na propast. U svemu je najgore što se mržnja i netrpeljivost, koji korijene vuku iz rata, prenose na mlade koji i dalje žive s osjećajem da su im drugi i drugačiji prijetnja koju jednostavno treba eliminirati.

– Oglas –