Home Gospodarstvo Kako poboljšati cvatnju surfinija?

Kako poboljšati cvatnju surfinija?

SHARE

Surfinije su uz petunije najčešća vrsta balkonskog cvijeća. Iako je većini ljubitelja cvijeća najomiljenija vrsta, mnogi uzgajivači, zbog različitih grešaka u agrotehnici, ostaju razočarani izgledom svojih surfinija. Kvalitetan supstrat, izbor položaja, toplinski stres, redovito zalijevanje i prihranjivanje, bolesti i štetnici, samo su neki od čimbenika o kojima ovisi izgled i cvatnja surfinija.

Pošto su surfinije manje poznate cvjetnice na ovim prostorima, često su prisutne i greške vezane uz samu sadnju, ali ponajviše uz agrotehniku tijekom vegetacijskog perioda.

Surfinija je dosta zahtjevna cvjetna vrsta te je preporučujemo onim ljubiteljima cvijeća koji će joj posvetiti potrebnu pažnju.

Kako bi surfinije što bolje rasle i obilno cvale, tijekom ljetnih mjeseci, svim ljubitelji ove cvjetne vrste moraju poznavati njene osnovne zahtjeve u uzgoju.

Kvalitetan supstrat i redovito zalijevanje su jako bitni

Supstrat u koji se sade surfinije mora biti izrazito hranjiv, velikog kapaciteta za vodu i ocjedit te blago kisele reakcije. Surfinije vole sunčana staništa, ali treba izbjegavati direktno izlaganje suncu tijekom cijelog dana. Vjetroviti položaji nisu prikladni, jer se dugi nježni izbojci surfinija lako lome.

 

GRGA ČASTI velikim popustima na bazene. Provjeri klikom na fotografiju…

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci, kada su temperature često 35oC pa i više, svakoj biljci pa tako i surfinijama treba osigurati dovoljnu količinu vode. Zbog velike lisne mase, surfinije kroz transpiraciju gube dosta vode koju treba nadoknaditi zalijevanjem.
Zalijevanje surfinija mora se provoditi svakog dana, dva puta (ujutro i navečer) po mogućnosti mekom vodom. Trudite se da ne kvasite listove ili bar da na se na njima voda ne zadržava predugo jer to pogoduje razvoju sive plijesni i pepelnice.

Prihrana je vrlo bitna za obilnu cvatnju

Brzim rastom i obilnom cvatnjom surfinije “troše” dosta hranjiva, koja se tijekom vegetacijskog perioda moraju dodavati kako bi zadržale lijep izgled i obilno cvale. Za prihranjivanje je najbolje koristiti namjenska gnojiva za surfinije koja su posebno formulirana za ovu cvjetnu vrstu. Ona se u trgovinama mogu pronaći kao tekuća ili granulirana. Tijekom intenzivnog porasta i cvatnje, prihranjivanje se obavlja 1-2 puta tjedno, a kasnije rjeđe.

Kako bi surfinije što bolje cvale i lakše prebrodile stresne situacije koje najčešće nastaju kao posljedica izrazito visokih temperatura, uz gnojivo je dobro  dodati i Sinergon 3000.

 

Velika ponuda STIHL perača u Sjemenarni, ovlaštenom STIHL trgovcu.

Surfinije često “obolijevaju” od kloroze, odnosno žućenja listova.

Ako se primijeti da listovi surfinija žute, odmah se mora intervenirati sa jednim od pripravaka na bazi željeza. U mnogim poljoljekarnama možete nabaviti pripravak S5 Radicale u pakiranju od 5 gr koji je dostatan za desetak litara vode. Osim njega možete koristiti i tekuće gnojivo protiv kloroze.

Zaštita od štetnika i uzročnika bolesti

Surfinije su podložne napadu mnogih uzročnika biljnih bolesti, ali i štetnika. Ove godine posebno je česta pojava velikog broja lisnih ušiju i grinja. Ove štetnike mora se suzbijati čim se primijete, a od pripravaka se može koristiti gotovi insekticidni pripravak pod nazivom Green Garden Univerzalni insekticid, u pakiranju od pola litra koji je posebno prikladan za tzv. kućnu uporabu.

Sredinom ljeta, kada su dnevne temperature iznad 30 pa i više °C, surfinije su podložne napadu grinja odnosno pauka. Idealno rješenje za suzbijanje grinja su akaricidni pripravci, a može ih se nabaviti u malim pakiranjima dostatnim za 5-10 l vode.

Za zaštitu surfinija od uzročnika biljnih bolesti preporučujemo primjenu gotovog fungicidnog pripravka pod nazivom Green Garden Univerzalni fungicid.

Surfinije mogu cvasti cijelo ljeto i pritom uljepšavati vaš balkon ili terasu. Kako bi biljka cvala tijekom cijelog ljeta, potrebno je redovito odstranjivanje osušenih cvjetova.

Puno više informacija o agrotehnici u uzgoju surfinija ali i drugog cvijeća i ukrasnog bilja potražite od naše Agro podrške na broj telefona 063 700 700. 

 

Poljoprivredna TV