Home Društvo HRS: HVO i Hrvati su oslobodili Mostar, to znaju i oni koji...

HRS: HVO i Hrvati su oslobodili Mostar, to znaju i oni koji danas lažu i dižu političke tenzije

SHARE
HRS: HVO i Hrvati su oslobodili Mostar, to znaju i oni koji danas lažu i dižu političke tenzije

“Upravo je to smisao povijesnih krivotvorenja i relativiziranja. Iskrivljivanje povijesti za dnevno političke svrhe i odvođenje mladih generacija na krivi put. Međutim, srećom ima nas dosta informiranih i ima nas dosta koji smo čitali Mostarsko jutro. Časopis koji je 1992. i 1993. godine bio službeno glasilo Samostalnog bataljuna obrane Mostar jedine mostarske bojne u sastavu HVO Mostar i zapovjedno u cijelosti podređene HVO-u koju su većinski činili Muslimani. Glasilo je ukupno imalo 10 izdanja. Za njega su pisali muslimanski ratni zapovjednicu i intelektualci u Mostaru, kao što su Arif Pašalić, Midhat Hujdur Hujka, Mugdim Karabeg i sl”, pojašnjava se u priopćenju.

U tom službenom glasniku Mostarskih Muslimana u drugom broju koji je izašao u srpnju 1992. godine, navodi HRS, piše se o pobjedama u Lipanjskim zorama i nedvojbeno i nedvosmisleno se zahvaljuje HVO-u i Hrvatima. 

“Kako to da ti isti koji su tada izdavali takve službene tiskovine govore drugačije. Nije valjda da se bolje sjećaju što je bilo prije 32. godine sada nego tada? Naravno da oni jako dobro znaju što je bilo i kako je bilo. Jasno znaju da je HVO oslobodio tog lipnja 1992. godine Mostar. Naravno da znaju da je Predsjedništvo BiH još u travnju 1992. godine zapovijedanje obrane Mostara povjerila HVO-u. Međutim ovakve laži i povijesne krivotvorine služe ispravljanju kompleksa, dizanju političkih tenzija koje kriju nerad i nesposobnost te indoktriniranje i dezinformiranje mladeži”, stoji u priopćenju.

Ali mi im to nećemo dozvoliti, poručuje HRS, stoga donosimo nekoliko članaka naših ‘suboraca‘ iz Mostarskog jutra iz 1992. godine. Istina se skriti ne može. 

“I ovim pute koristimo prigodu da se zahvalimo svim pripadnicima HVO-a koji su sudjelovali u prvoj pobjedničkoj akciji na teritoriju BiH nad srpskim agresorom”, zaključuje HRS.

Dnevnik.ba