Home Crna kronika Vukovi ponovno haraju Grudama

Vukovi ponovno haraju Grudama

SHARE

Na Ledincu, u općini Grude, teški prizori – vukovi su zaklali više koza a nastadali su i psi čuvari, piše Hercegovački internet portal – hip.ba.

Kako je na društvenim mrežama objavila mještanka Ledinca Diana Zadro, vukovi su zaklali koze i pse u vlasništvu Ante Alpeze Spajušića. Vrijedni stočar ostao je bez svog blaga. Stanovništvo se poziva na oprez, a stočari da pripaze svoje životinje.

Psi svaku noć laju posljednjih desetak dana. Uznemireni su zbog nečega, a najvjerojatnije zbog njihovih bliskih srodnika kojima su omiljena hrana, rekao je stanovnik Gruda koji je upoznat sa situacijom.

On je naglasio i da vuku godišnje treba 700 do 800 kilograma hrane, dnevno u prosjeku 2 kilograma.

Budući da su im prirodna staništa opustošena, onda se odlučuju tražiti hranu bilo gdje, pa i u blizini gradskih središta.

Mediji su i prije tri godine pisali o vukovima u grudskom kraju, tad je udavljeno je ždrijebe koje je imalo oko 200 kilograma, a nemili događaj se zbio u mjestu Tihaljina.

Vukovi su pojeli oko 100 kg mesa.

Također, vukovi su tada napali ovce u Drinovcima.

Mladić je čuvao ovce i onda su se pojavila dva vuka. Prvo ih je otjerao vikom i kamenjem, a ozbiljni problemi su nastali kad je mladić sa stadom krenuo kući pa mu je jedan vuk napao ovna, a drugi ovcu. Opet ih je tjerao vikom i kamenjima, međutim jedan vuk se nakostriješio na njega i sreća je da nije došlo do napada na čovjeka, otkriva neimenovani sugovornik portala Grude.com.

Kaže i da po veličini, nisu to naši vukovi.

To su najvjerojatnije sibirski vukovi, vrsta puštena na Biokovo i uvezena u ove krajeve, ispričao je.