Plaća sobarice na Jadranu se kreće od 900 do 1.200 eura, ovisi o broju radnih sati i imaju li u tjednu slobodan dan, a devetstotinjak eura je novac za koji se našim ljudima ne isplati ići na sezonu, iskustvo je Nataše Kačar, vlasnica agencije za zapošljavanje.
– Uoči sezone se po običaju najviše tražilo kuhare i konobare, piza majstore, šefove kuhinja, ali i zaposlenike za poslove kadrovskih službi, marketing i slično. Plaće ovise o tome koliko se radi. Konobarske su, recimo, 1.200 do 1.500 eura, ali ako konobar ima iskustvo, poznaje vina, zna filetirati ribu, govori stane jezike može zaraditi i 1.800 do 2.000 eura. Samostalni kuhar, pak, mjesečno zarađuje 2.000 do 2.500 eura, a ako je voditelj kuhinje i 2.500 do 3.500 eura. Ali, ponavljam, sve ovisi o vrsti objekta. U hotelu će možda mjesečno zarađivati manje, ali imat će osmosatno radno vrijeme, slobodan dan u tjednu, a i duže će raditi nego u većini sezonskih objekata od kojih se neki zatvore već u rujnu – kazuje N. Kačar. Trend da su se mnogi poslodavci u turizmu, u potrazi za radnom snagom nižih kvalifikacija, a onda i najslabije plaćenom, okrenuli azijskim zemljama potvrđuje i Marina Perić, također vlasnica agencija za posredovanju pri zapošljavanju.
– Apsolutno smo to uočili. Mnogima se uvoz jeftine radne snage na prvi pogled učini kao isplativo rješenje, ali na kraju, s obzirom na produktivnost, ponekad ispadne i skuplje. Bude slučajeva da se u ulozi sobarice ili pomoćnog radnika u kuhinji nađe netko tko je dotad radio samo na poljoprivrednim poslovima – veli Marina Perić i napominje da agencije za posredovanje u zapošljavanju ili ustupanje radnika niču kao gljive poslije kiše.
Objava Hotele čiste Filipinke i Nepalke, poslodavci uopće nisu posezali za domaćom radnom snagom pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.