Pet izvanrednih prednosti graška za vaše zdravlje
Grašak je vrsta mahunarki tipična za proljetno i ljetno doba, prepuna blagotvornim svojstvima za naše zdravlje, jer je bogata proteinima, vitaminima i mineralnim solima.
Međutim, postoji još 5 izvanrednih prednosti za koje možda niste znali:
1. Jača mišiće
Ako trenirate u teretani kako biste ojačali mišićnu masu, trebate slijediti prehranu bogatu proteinima, jer da bi mišići narasli oni moraju provesti biokemijski proces poznat kao sinteza proteina.
– Oglas –
To se događa kada mišići dožive podražaj, kao što je dizanje utega koje se izvodi tijekom vježbanja.
Konzumacija odgovarajućih količina proteina pomoći će vam da održite mišićnu masu i održite je u maksimalnom kapacitetu.
– Oglas –
Grašak nudi 7,86 g proteina na svakih 145 g, što ga čini idealnim za izgradnju mišića. Naravno, grašak je izvrstan izvor proteina i za one koji slijede vegetarijansku dijetu.
Međutim, imajte na umu da grašak nije potpuni izvor proteina jer mu nedostaje aminokiselina metionin. Obavezno ih kombinirajte s drugim izvorom proteina.
2. Smanjuje apetit
Ako ste skloni prejedanju ili ste na dijeti, grašak vam može pomoći.
Njegova visoka razina proteina aktivira određene hormone u tijelu koji smanjuju apetit, a budući da se hrana bogata proteinima duže probavlja, dat će vam osjećaj sitosti nekoliko sati.
Stoga unos odgovarajućih količina makronutrijenata može smanjiti količinu kalorija unesenih tijekom dana.
3. Pomaže u održavanju razine glukoze u krvi pod kontrolom
Ako bolujete od dijabetesa ili pokušavate kontrolirati šećer u krvi, dodavanje graška u vašu prehranu moglo bi biti dobro za vas.
Prije svega, ima relativno nizak glikemijski indeks (GI) (potvrđeno istraživanjem u British Journal of Nutrition), koji pokazuje koliko brzo raste šećer u krvi nakon konzumacije određene hrane.
Zatim grašak je bogat vlaknima, oko 8,3 g po šalici, koja usporavaju apsorpciju ugljikohidrata, a također pogoduju usporavanju i stabilnosti razine šećera u krvi.
Nadalje, proteini sadržani u mahunarkama stabiliziraju razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.
4. Snižava krvni tlak i sprječava bolesti srca
Redovita konzumacija graška može pomoći u prevenciji bolesti srca.
Ove mahunarke, naime, sadrže izuzetno korisne minerale za srce poput magnezija, kalija i kalcija.
Također je utvrđeno da prehrana bogata ovim nutrijentima smanjuje visoki krvni tlak, glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti.
5. Pospješuje probavu
Ako imate problema s probavom, stručnjaci preporučuju jesti grašak.
Vlakna koja sadrži hrane dobre bakterije u crijevima, održavaju ih zdravima i sprječavaju prerazmnožavanje nezdravih bakterija (potvrda koja dolazi iz British Journal of Nutrition).
Zauzvrat, to smanjuje rizik od razvoja uobičajenih gastrointestinalnih poremećaja kao što su upalna bolest crijeva, sindrom iritabilnog crijeva i rak debelog crijeva.
– Oglas –