Eno-gastro performans BLAŽ Enology, na kojemu je svoje proizvode predstavilo 30 vinarija iz Hercegovine te gostujuća vinarija iz Hrvatske, okupio je u petak na terenima Sportskoga centra Međugorje više stotina posjetitelja, vinskih stručnjaka te ljubitelja dobre kapljice vina.
Riječ je o najznačajnijem hercegovačkom vinskom blagdanu, u čast autohtonih hercegovačkih sorti Blatine i Žilavke na kojem se uživalo i u gastronomskim delicijama.
Autohtonim sortama Blatine i Žilavke promovirati BiH
Cilj organizatora događaja – Udruge Blaž Enology je kroz autohtone vinske sorte Blatinu i Žilavku promovirati Bosnu i Hercegovinu kao vinsku regiju.
– Danas je za nas praznik vina ovdje u Hercegovini. Ponosni smo da već devet godina imamo ovako jedan dobar festival na kojem sudjeluje 30 izlagača Žilavke i Blatine – istaknuo je predsjednik Udruge Blaž Enology Andrija Vasilj.
Ponovio je kako vinari mogu biti ponosni i na svoja vina koja su nagrađivana na prestižnim vinskim festivalima po cijelom svijetu, a posebno su odjeknule medalje s londonskog Decantera.
Neka od tih vina posjetitelji su mogli kušati i na BLAŽ-u, a zahvaljujući još jednoj novosti od ove godine – cashless karticama – vina su mogli i kupiti.
Otvarajući Festival predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto naglasila je kako je ovo je izvrsna prilika da se pokažu izvrsna i kvalitetna vina, a ujedno i dobra promocija Hercegovine i hercegovačkoga kraja.
– Zadovoljstvo mi je što smo se okupili na ovoj predivnoj manifestaciji kojom zapravo možemo doživjeti i sami uzgoj grožđa, a i proizvodnju vrhunskih vina, što je zapravo poseban kulturni dio ovoga kraja. Mjesec rujan i jesen svakako su u znaku zlatnog, odnosno zrelog grožđa, a i mirisa vrhunskih vina. Stoga i ova manifestacija predstavlja priliku da se uvjerimo u vrhunsku kvalitetu vina i što se sve može dobiti od ove dvije autohtone sorte grožđa Žilavke i Blatine – istaknula je Krišto.
Podsjetila je također na činjenicu da je grad Mostar nositelj titule Europski grad vina – Dionisio, dodajući kako ta titula zapravo pripada i široj regiji te Ljubuškom, Čapljini, Čitluku, Stocu, Trebinju.
Festival je počeo tečajem prvog stupnja somelierstva u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru koji je i ove godine vodio Dražen Dennis Šunjić, WSET.
Šunjić je Mostarac, koji je tri desetljeća živio u Londonu, gdje se cijelo to vrijeme na različite načine bavio vinima. Ove godine osnove somelierstva s njim je savladalo pedesetak polaznika, a do sada je kroz ovu školu somelierstva prošlo više od 300 polaznika koji su stekli osnovna znanja o vinima.
Polaznicima prvog stupnja sommelierstva dodijeljene su diplome, kao i specijalna priznanja za doprinos vinarstvu i vinogradarstvu.
S hercegovačkim vinarima razgovarao je i vinski stručnjak i enolog iz Hrvatske Tomo Jakopović koji im je ponudio načine na koje mogu dodatno unaprijediti ‘zlato’ iz svojih podruma.
Goste je zabavljala klapa Sebenico i Neno Belan & Fiumens.
Glavni pokrovitelji događaja su Vijeće ministara BiH, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, USAID Turizam, Mostar international airport, HT Eronet, Mercedes-Benz Auto Lijanovići d.o.o. i Vanjskotrgovinska komora BiH.
Tekst/foto: Fena