”Sve mode prolaze, jedino vino ostaje”, rečenica je kojom je sinoć počeo još jedan deveti po redu eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology u Međugorje, a da je uistinu tako potvrdilo je više tisuća posjetitelja koji su imali priliku kušati najbolja hercegovačka vina i gastronomske delicije.
Blaž je prvi put održan 2016. godine s ciljem promocije autohtonih hercegovačkih sorti vina BLAtine i Žilavke i kao takav prepoznat je na svim razinama.
– Danas je za nas praznik vina u Hercegovini. Ponosni smo da već devet godina imamo ovako dobar vinski festival, koji je nastao kako bi promovirao Hercegovinu, odnosno Bosnu i Hercegovinu kao vinsku regiju – kazao je predsjednik udruge vinara BLAŽ Enology Andrija Vasilj.
Vinarije koje su na ovogodišnji BLAŽ Enology donijele svoje zlatne kapljice su:: Podrum Begić, Podrum Vilinka, Carska vina Grgo Vasilj, Vinarija Brkić, Vino Milas, Podrumi Mata, Vinarija Petrus, Vinarija Dodig, Vinarija Matić, Obiteljski Podrum Sušac, Vinarija Škegro, Vinarija Čitluk, Vinarija Buntić, Vina Domano, Adriano Adami Prosecco, Vinarija Lug, Vina Rubis, Vinarija Hepok, Vinarija Hercegovina Produkt, Podrum Ostojić, Vinarija Tolj, Vinarija Galić, Podrumi Vukoje, Vinarija Puntar, Vinarija Majić i Vinarija Glinik, a tu je i gostujuća vinarija iz Hrvatske Vinarija Galić iz Kutjeva.
Za gastronomski dio zadužen je bio BLAŽ chef Danijel Biokšić i restoran La Casa s učenicima turističkog i ugostiteljskog smjera Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka.
Vinski stručnjak iz Hrvatske i enolog Tomo Jakopvić iz Zagreba kazao je kako dugo godina prati razvoj hercegovačkog vinarstva te da je razvidno kako Hercegovina velikim koracima grabi naprijed u kvaliteti svojih vina ističući fokus na blago autohtonih sorti blatinu žilavku, što je sve više vidljivo i u Hrvatskoj.
– Nije se dogodilo zato što su Hercegovci sveprisutni u Zagrebu, nego zato što vinari svojom kvalitetom i proizvodnjom vina to zaslužuju. Raduje i taj trend edukacije šire publike sommelierskim tečajevima i drugim događanjima gdje su se regrutirali novi konzumenti vina. Time se vino uzdiglo na razinu gdje više nije nekakav medij za opijanje, nego za uživanje – kazao je Jakopović dodajući kako je uzalud sva priča o vinu ako nema kvalitete, a hercegovački vinari pokazuju kvalitetu i prepoznaju svjetske trendove na tržištu vina, ali, kazao je, ostaju vjerni svojoj filozofiji i emociji koju autohtone hercegovačke sorte donose.
Uz domaća vina nagrađivana na brojnim natjecanjima diljem svijeta, u Međugorju su bili i domaći sportaši, koji su također osvajali nagrade diljem svijeta tenisač Ivan Dodig i rukometaš Marin Šego. Oni su na BLAŽ-u uručili zahvalnice i priznanja.
Organizatori BLAŽ-a sjetili su kolega vinara i prijatelja koji su nas napustili od prošlog BLAŽ pa su posthumna priznanja Kolajne za razvoj vinarstva i vinogradarstva dobili Dragutin Drago Marijanović, Pero Buntić i Zdravko Rozić.
Dodijeljena su i priznanja pojedincima koji su doprinijeli vinogradarstvu i vinarstvu te promovirali blatinu i žilavku. Prije više od 20 godina, na inicijativu Udruge vinogradara i vinara Hercegovine, a u suradnji s TZHNŽ-a i uz pomoć iz Europe, nastala je Vinska cesta Hercegovine, koja je tada proglašena najboljim projektom u BiH. Najzaslužniji za to su vinar Grgo Vasilj, koji je tada bio na čelu udruge i Semir Temim, tadašnji predsjednik TZ HNŽ-a, a Vasilj je još jednom istaknuo važnost očuvanja blatine i žilavke.
Dodijeljene su i diplome polaznicima prvog stupnja sommelierstva kojih je sada kroz sve ove skoro 400 i na to su organizatori posebno ponosni. Nastupali su klapa Sebenico i Neno Belan & Fiumens, događaj je otvorila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, koja je kazala kako je ova manifestacija prilika da se svijetu predstave vrhunska hercegovačka vina, ali i Bosna i Hercegovina kao vinska zemlja te je čestitala na organizaciji ovog događaja.
– Zadovoljstvo mi je što smo se okupili na ovoj predivnoj manifestaciji, u ovom predivnom ambijentu, kojom zapravo možemo doživjeti i sami uzgoj grožđa, a i proizvodnju vrhunskih vina, što je zapravo poseban kulturni dio ovoga kraja. Mjesec rujan, u kojem se nalazimo i početak rane jeseni, svakako su u znaku zlatnog, odnosno zrelog grožđa, a i mirisa vrhunskih vina. Stoga i ova manifestacija predstavlja priliku da se uvjerimo u vrhunsku kvalitetu vina i što se sve može dobiti od ove dvije autohtone sorte grožđa, Žilavke i Blatine. Čestitam Udruzi BLAŽ Enology na izvrsnoj organizaciji i događajima koji već nekoliko godina okupljaju renomirane proizvođače vrhunskih vina – kazala je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.
Pokrovitelji ovog događaja su: Vijeće ministara BiH, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, USAID Turizam, Mostar international airport, HT Eronet, Mercedes-Benz Auto Lijanovići doo i Vanjskotrgovinska komora BiH, a sponzori su: Općina Čitluk, Delta Security, ProCredit Bank, Croatia osiguranje, Udruga turizma, hotelijera iznajmljivača soba Međugorje, Grande Casa hotel, Vine hotel Cesarica i Sport centar Međugorje.