Za ukusne, mekane i sočne palačinke potreban je dobar recept, odnosno dodavanje nekih tajnih sastojaka u onu, već klasičnu recepturu – brašno, jaja, sol/šećer i mlijeko.
Kako bi baš svaki put ispale savršene, u smjesu bi trebalo dodati malo sode bikarbone.
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml mlijeka
- 250 ml vode
- 200 gr brašna
- prstohvat soli
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 2 žlice ulja
- Ulje za premazivanje tiganja
Priprema:
Sve tekuće sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, sol i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutite tako da nema grudica. Ulijte na kraju ulje, pa ponovo sve izmješajte.
Tavu za palačinke ugrijte na maksimalnoj temperaturi, a onda je smanjite malo. Pecite palačinke, slažite ih ih jednu na drugu, a posudu-tanjur na koju ostavljate pečene palačine poklopite. Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne, navodi krstarica.