Prilikom sljedećeg odlaska po kebab nakon večernjeg izlaska, možda biste trebali pažljivije promotriti kvalitetu mesa koje konzumirate.
Istraživanje iz 2022. koje je proveo Wrocławski univerzitet za okoliš i znanosti o životu u Poljskoj otkrilo je zabrinjavajuće rezultate o sastavu mesa u doner kebabima iz restorana i zalogajnica u Poljskoj i Njemačkoj.
U analizi su korištene metode temeljene na PCR testiranju za identifikaciju četiri vrste mesa: ovčetina, piletina, govedina i svinjetina. Ispitivanje je pokazalo da samo 28 posto uzoraka sadrži meso koje je i navedeno na deklaraciji. Ukupno 60 posto uzoraka sadržavalo je mješavinu različitih vrsta mesa ili zamjenu skupocjenijih sastojaka jeftinijim opcijama poput piletine.
Zamjena skupocjenijeg mesa, poput ovčetine, je najčešće obavljana pilećim mesom koje nije deklarirano, a čak su neki navodni ovčji kebabi sadržavali samo govedinu i/ili piletinu. Kod tri uzorka čak je pronađena i svinjetina, što je osobito zabrinjavajuće za ljude koji iz vjerskih ili kulturnih razloga ne konzumiraju tu vrstu mesa. Iako su kebabi s piletinom bili većinom ispravno označeni, jedan uzorak pokazao je prisutnost i govedine, piše Klik.hr.
No, ovo istraživanje, premda je relevantno, obuhvaća samo manji uzorak uzet u Poljskoj i Njemačkoj. Slične studije provedene širom svijeta otkrile su slične nepravilnosti. Tako je, primjerice, britanska studija iz 2009. godine analizirala 494 doner kebaba u Velikoj Britaniji i utvrdila da je 40 posto uzoraka pogrešno označeno. U 35 posto slučajeva deklaracije su sadržavale drugačiju vrstu mesa od one u samom kebabu, a u šest uzoraka pronađena je svinjetina koja nije bila navedena kao sastojak.
Osim zabrinjavajuće niske točnosti označavanja sastojaka, neki kebabi su nevjerojatno nezdravi – s kalorijskom vrijednošću od 1.990 kalorija, što čini 95 posto preporučenog dnevnog unosa kalorija za žene, te čak 346 posto preporučenog dnevnog unosa zasićenih masti i 277 posto unosa soli za odraslu osobu.
Iako ovakvi rezultati mogu izazvati zabrinutost, važno je napomenuti da se istraživanja uglavnom odnose na europski doner kebab – popularni turski oblik brze hrane u kojem se meso peče na vertikalnom ražnju. Slični mesni proizvodi, kao što su gyros i shawarma, popularni su i u SAD-u i diljem svijeta, a kvaliteta može značajno varirati ovisno o izvoru, piše Klik.hr.
Iako su neki kebabi upitne kvalitete, u mnogim autentičnim restoranima moguće je pronaći visokokvalitetne proizvode. Ključ za ukusnu i sigurnu hranu uvijek leži u kvaliteti, transparentnosti i sljedivosti.
(www.jabuka.tv | Foto: Pexels)