Home Društvo Najzdravije povrće na svijetu raste i kod nas, može nas zaštititi od...

Najzdravije povrće na svijetu raste i kod nas, može nas zaštititi od brojnih bolesti

SHARE
Najzdravije povrće na svijetu raste i kod nas, može nas zaštititi od brojnih bolesti

Autor: Dnevno.ba

Znanstvenici često ističu koje su najzdravije namirnice i što bismo trebali jesti češće. Ovoga puta pažnja je usmjerena na povrće, a posebno na špinat, koji se smatra najzdravijim unutar te skupine.

Dobra vijest je da špinat raste i u BiH, pa ga možemo jesti svježeg, umjesto uvoznog. Možete ga uključiti u svaki obrok, čak i doručak. Sada ćemo vidjeti zašto je špinat zaslužio takvu preporuku.

Špinat, kao što je već poznato, sadrži brojne vrste antioksidansa koji štite od raka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Jedan antioksidans kojim špinat obiluje podržava zdravlje očiju i može zaštititi od makularne degeneracije, glavnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Špinat je također pun drugih esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folat, vitamin A, K i C.

Jedno je istraživanje pokazalo da oni koji jedu nešto više od šalice špinata dnevno imaju jednake kognitivne sposobnosti kao ljudi 11 godina mlađi koji gotovo ne jedu zeleno lisnato povrće.

Evo vam sad i recept, pa ako kojim slučajem već imate špinata pri ruci, iskoristite ga za super zdravi doručak. Riječ je o tostu s tvrdo kuhanim jajima i pestom od špinata, kojeg će vam nešto preostati za iduće obroke.

Ako naš prijedlog ne udovoljava vašim standardima zdrave prehrane ili prehrambenom režimu kojeg se držite, imamo opciju b), pa čak i c). Dakle, umjesto tosta napravite finu salatu od kvinoje, dodajte joj dobru šaku svježeg špinata i što god vaš još veseli u ovakvoj kombinaciji – od feta sira ili tofua, preko avokada, do rotkvica, rajčica i sjemenki po vašem izboru. Opcija c) je malo predvidljiva, ali dobra: smućkajte smoothie.

No vratimo se prvom prijedlogu jer će vam trebati recept.

Foto: Berislava Picek/Cropix/

Tost s jajima i pestom od špinata

Sastojci:

2 tosta od cjelovitog brašna
2 tvrdo kuhana jaja
100 g mladog špinata
1 žlica maslinova ulja
1 režanj češnjaka
1 žlica sirnog namaza
prstohvat sol
50 g omekšanog maslaca

Priprema:

Skuhajte jaja pa ih ohladite pod mlazom hladne vode. Ogulite ih i prerežite na pola. Izvadite žumanjak pa stavite u posudu zajedno sa špinatom, maslinovim uljem, češnjakom, sirnim namazom, maslacem i žumanjcima te začinite. Sve usitnite sjeckalicom dok ne dobijete kremastu smjesu. Jaja bez žumanjka napunite pestom, a ostatak namažite na tost i poslužite po želji uz još jaja, šunku, sireve i ostale namirnice po želji za bogat doručak. Pesto čuvajte je na hladnom.

Ovo povrće ima više proteina nego odrezak, donosimo par načina pripreme

Autor: Dnevno.ba