Namex vikend

Božićni keks drag starima i mladima, donosimo recept za linzere

naslovna-linzeri

Svi znamo da miris pečenih linzera koji dolazi iz pećnice donosi toplinu i radost u svaki dom, a posebno u doba blagdana. Ovi božićni kolačići, sa svojim sočnim nadjevom od džema i prah šećerom na vrhu, savršen su izbor za sve prilike – od obiteljskih okupljanja do darivanja.

Linzeri recept

Srca, zvjezdice, cvjetići – koji god oblik odaberete, okus i aroma linzera ostaje isti. Ljubitelji keksića i božićnih kolača obožavaju linzere, a ovaj recept će impresionirati i najizbirljivije.

Linzeri sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 100 g džema po izboru (najčešće se koristi malinov ili ribizli)
  • šećer u prahu za posipanje

Linzeri priprema:

 
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prstohvat soli, šećer u prahu i vanilin šećer. Dobro promiješajte suhe sastojke.
  2. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga umasirajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  3. U smjesu dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo brašna.
  4. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.
  5. Nakon što se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Izrežite oblike po želji pomoću kalupa za kekse, a za polovicu od njih izrežite sredinu da dobijete oblik okvira.
  6. Stavite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 8-10 minuta, dok ne postanu svjetlo zlatno smeđi.
  7. Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Na donji dio svakog cijelog keksa stavite žličicu džema, a zatim na njega stavite keks s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.
 

Linzeri s orasima recept

Za one koji traže zdraviju verziju, uz neke male prilagodbe, možete napraviti i zdrave linzere koji ne sadrže previše šećera, a i dalje su izuzetno ukusni. Ovi prhki linzeri sa orasima savršen su izbor za sve ljubitelje slatkih i orašastih okusa. S bogatstvom oraha i nježnim tijestom, ovi linzeri su prava poslastica koja se lako prilagođava za svaku priliku. Ako želite pripremiti zdraviju verziju, možete koristiti integralno brašno i zaslađivač po izboru, a okus će i dalje biti izuzetno ukusan.

Linzeri s orasima sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g mljevenih oraha
  • 150 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • džem po izboru (najčešće se koristi malinov, ribizli ili šumske plodove)
  • šećer u prahu za posipanje
  •  
 

Linzeri s orasima priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.
  2. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga umasirajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  3. Dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte još malo brašna.
  4. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.
  5. Nakon što se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Izrežite oblike po želji pomoću kalupa za kekse, a za polovicu od njih izrežite sredinu da dobijete oblik okvira.
  6. Stavite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 8-10 minuta, dok ne postanu svjetlo zlatno smeđi.
  7. Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Na donji dio svakog cijelog keksa stavite žličicu džema, a zatim na njega stavite keks s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Objava Božićni keks drag starima i mladima, donosimo recept za linzere pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.