Tradicionalne namirnice poput svinjske masti, slanine i luka nezaobilazan su dio mnogih kuhinja, pogotovo na ovim prostorima
Njihov prepoznatljiv okus i miris često nas podsjećaju na domaće obroke, no pitanje koje se sve češće postavlja jest koliko su ove namirnice zaista korisne, a koliko štetne za zdravlje. Nutricionisti upozoravaju kako ključno nije isključivanje ovih namirnica iz prehrane, već pronalaženje prave mjere i razumijevanje njihovih učinaka na organizam.
Prava istina
Slanina, koja se često kritizira zbog masnoće i kolesterola, zapravo sadrži visok udio mononezasićenih masti, uključujući oleinsku kiselinu koja je prisutna i u maslinovom ulju. Također je bogata vitaminima skupine B, selenom, fosforom i željezom. Ipak, kod kupovine slanine preporučuje se birati proizvode bez dodanih nitrata i nitrita kako bi se izbjegli potencijalno štetni spojevi koji nastaju prženjem na visokim temperaturama. Ključna poruka je jasna – slaninu treba jesti u malim količinama i uz pravilan način pripreme. S druge strane, luk se ističe kao neupitno zdrava namirnica.
The post Pogledajte pravu istinu o slanini i svinjskoj masti first appeared on ABCportal.info.