Restoran Europa – “Kod Laze” – Obiteljska tradicija koja traje gotovo 40 godina!

Vjerujem da svatko od nas poznaje barem nekoga tko je oduvijek bio radišan. Takav je i naš sumještanin Jakov Krajina – Lazin iz Tomislavgrada. Još kao sedmogodišnjak pomagao je u restoranu, pripremajući kavu za goste, a pri tome bi se popeo na gajbu piva.

– Otkad znam za sebe, ja i moje sestre bili smo na ispomoći roditeljima u ovome poslu. To nam je bilo prirodno okruženje i ovaj restoran je obilježio naše djetinjstvo. Isto tako, danas meni i supruzi Danijeli u poslu pomažu naše kćeri i sin. Dovoljno je samo reći, primjerice, da treba servirati salu za 50 osoba i oni znaju sve što treba učiniti – govori nam Jakov, svjestan da je ipak žena ona na kojoj počivaju tri „ćoše kuće“.

– Tako je bilo i dok su ovdje radili moji roditelji. Glavninu poslova vodila je majka.

Ovaj mladi obiteljski čovjek, sa završenom srednjom ugostiteljskom školom, vodi Restoran Europa već 24 godine. Riječ je o obiteljskome poslu s dugom tradicijom, pa će iduće godine, 1. lipnja, službeno obilježiti 40 godina od otvaranja.

A kako je sve krenulo s “Europom” ili “Kod Laze”?

– Ovu kuću sagradili su moji baba i did. Majka i otac (Ivan i Ružica) otvorili su „birtiju“, a potom restoran. Nisu imali ranijeg doticaja s ugostiteljstvom. Majka je bila domaćica, dok je otac radio u tadašnjoj kablari. Moja obitelj danas ubire plodove toga obiteljskog posla. Nastojimo zadržati kvalitetu i ljubaznost u poslovanju, a hvala Bogu, za sada nam ide dobro. Nadamo se da će netko od naše dice sutra nastaviti ovaj posao.

Foto: Tomislavcity/Privatni album

Obiteljski poslovi često prolaze kroz različite faze. Koji su najveći izazovi koje ste imali tijekom godina?

– Da, bilo je uspona i padova, ali kad je najteže, tada se i najviše bori. Otac bi znao reći da mu je najteže bilo raditi kad je naš restoran bio jedini koji je poslovao u gradu i kad nije imao konkurenciju, što se nekima može učiniti pomalo čudno.

Znači li to da je ovo danas zlatno doba restorana?

– Mogli bismo tako reći. Danas su ljudi stekli određene navike, obilaze restorane, a i restorana, hvala Bogu, ima. I naši odnosi s ugostiteljima su vrlo dobri, međusobno se pomažemo.

Zašto smo u „Europi“, odnosno „Kod Laze“?

– Službeni naziv restorana je “Europa”, ali domaći ljudi obično kažu „Kod Laze“. Moja prabaka zvala se Lazara, a otac Ivan je dobio nadimak po njoj pa su ga zvali Lazo, objašnjava Jakov.

Foto: Tomislavcity/Privatni album

Restoran Europa poznat je po kvalitetnim i ukusnim jelima tradicionalne kuhinje. Pita, lešo teletina, pečena teletina, kiseli kupus, sarma… često su na jelovniku. Uz ručkove, Kod Laze dolazi se i na marende, ali i večere. Također, nude i dostavu jela.

Mjesto je to okupljanja u različitim prigodama, od poslovnih ručaka, proslava pričesti i krizme, vjenčanja, pa sve do obiteljskih susreta nakon ispraćaja najmilijih.

Foto: Tomislavcity/Privatni album

– Najviše posla imamo u ljetnoj sezoni. Tada, uz nas petero, trebamo i sezonske radnike. Preko dana bude jako puno posla. Gotovo svakoga vikenda imamo proslavu krštenja, a nudimo i svadbene večere do 130 ljudi. Katkad su ovdje na praski srednjoškolci i studenti. Bude ovdje odličnih i vrijednih momaka koji žele raditi. Neki od njih studiraju uz rad, a drago mi je vidjeti da ima mladih koji žele i hoće raditi. Neke od njih zadržimo na poslu.

Jakova danas možete susresti ne samo u njegovu restoranu, već i u nabavci namirnica ili dok dostavlja jela… I ono što je najbitnije, sve te poslove obavlja s lakoćom i uvijek nasmijan.

Kada se odmarate od posla?

– Nedjelja nam je neradni dan, a kolektivni odmor uzimamo na kraju ljetne sezone i nakon božićnih blagdana. Potrebno nam je to, i svi se veselimo tim danima bez radne atmosfere.

Zora Stanić/Tomislavcity

Objava Restoran Europa – “Kod Laze” – Obiteljska tradicija koja traje gotovo 40 godina! pojavila se prvi puta na Tomislav City.