Sezonci odlaze na rad na Jadran: Tko će nas usluživati u ugostiteljskim objektima

konobar_zima

U BiH je kroničan nedostatak radne snage. Radnici su potrebni u brojnim sektorima, posebno u ugostiteljsko-turističkom, gdje je potražnja za tim kadrom uoči predsezone sve izraženija.

Tražena zanimanja
S druge strane, umjesto da ostanu na domaćem tržištu, veliki broj mladih, ali i iskusnih konobara, kuhara, šankera i drugih radnika u ovom sektoru iz BiH odlazi na sezonski rad u susjedne Hrvatsku i Crnu Goru, ali i u druge zemlje.

Mario Vasilj, predsjednik Udruženja hotelijera, ugostitelja i privatnih iznajmljivača Međugorje, rekao je “Dnevni avaz“ da su zanimanja kuhara, konobara, sobarice, pomoćnog personala izrazito tražena. Problem su, govori, pokušali riješiti u saradnji sa srednjim školama, gdje su članovi Udruge bili spremni stipendirati učenike, međutim, za sada u tome nisu uspjeli.

Činjenica je, navodi, da zbog blizine hrvatskog tržišta, gdje su cijene usluga više i gdje su primanja bolja, sve više bh. građana odlazi na sezonski rad.

– Mi ćemo se s vremenom morati suočiti s tim stvarima na način da se to mora organizirano napraviti, da se dobije kvalitetniji pristup mlađim generacijama koje tek sad ulaze u taj poslovni svijet, odnosno da ih se aktivira na određen način – rekao je.

Ocijenio je da je riječ o kroničnom problemu koji će, ako se nešto ne poduzme, biti izražen i narednih godina.

– Faktički, na početku svake sezone bit ćemo u strahu kako ćemo je odraditi – kazao je Vasilj.

Fokus Neuma
Iako strani radnici iz dalekih zemalja nisu rijetkost u BiH, pa tako ih ima i u ugostiteljstvu, Vasilj je mišljenja da su to male brojke, koje nisu vrijedne spomena.

– Uvoz radne snage za BiH je poguban, pogotovo pod ovim zakonskim okvirima mislim da je to nemoguća misija – istakao je Vasilj.

U Neumu su ove godine odustali od angažmana radnika s dalekih tržišta. Kako je rečeno za „Avaz“, umjesto na radnike iz Nepala, koje su bili lani angažovali, fokusirali su se na domaću radnu snagu, kao i onu iz Srbije i Sjeverne Makedonije, a kojima su, da bi ih privukli, povećali primanja.

Obuke i plaće
Širom Hercegovine u saradnji s razvojnim agencijama i uz, uglavnom, financiranje Evropske unije, provode se obuke za najtraženija zanimanja, među kojima su kuhari i konobari.

Kada je riječ o plaćama, na primjer, u Neumu kuhari mogu zaraditi od 3.000 do 4.000 KM uz plaćeni smještaj i dva obroka dnevno, a pomoćni blizu 2.000 KM. Radi se o neto iznosima, dok plaće konobara mogu biti i do 2.000 KM.

Objava Sezonci odlaze na rad na Jadran: Tko će nas usluživati u ugostiteljskim objektima pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.