Zagrepčani pojeli burek za 23 eura pa ga zalili hercegovačkim vinom

Ekipa poznatog hrvatskog kulinarskog portala Kult Plave Kamenice odlučila je posjetiti zagrebački restoran Vinodol kako bi kušala jedinstvenu interpretaciju bureka, autorsko jelo chefa Kristijana Godinića. Ovaj mladi chef, koji je prošle godine osvojio titulu Mladog chefa godine u izboru Kulta Plave Kamenice, predstavio je svoju verziju bureka s janjetinom i jogurtom aromatiziranim mentom.

No, dok su recenzenti portala hvalili ovo jelo kao vrhunsku kulinarsku kreaciju, cijena od 23 eura izazvala je lavinu nezadovoljstva među pratiteljima na društvenim mrežama. Prema objavi Kulta Plave Kamenice, Godinićev burek s janjetinom predstavlja postmodernističku intervenciju u hrvatsku gastronomsku tradiciju. “Tijesto je blago hrskavo, veoma bogato i nema ga previše. Nadjev od mljevene janjetine suzdržano je začinjen, a topli začini istodobno naglašavaju i ublažavaju okus janjetine, dajući bureku doslovno otmjenost,” pišu recenzenti.

Recenzenti su ga usporedili s najnježnijim burecima

Uz burek su posluženi jestivi ljubičasti cvjetovi koji dodatno podižu dojam mekoće i finoće ovog jela. Recenzenti su ga usporedili s najnježnijim burecima koje su kušali u Istanbulu te u turskim i libanonskim restoranima u Londonu. “Riječ je o uvjerljivo najboljem bureku u Hrvatskoj koji smo probali unatrag skoro pola stoljeća,” zaključuju iz Kulta Plave Kamenice. Cijena od 23 eura, koja ga čini najskupljim burekom u Hrvatskoj, opravdana je prema autorima članka zbog kvalitete sastojaka i izvedbe. Uz ovaj “briljantni” burek, recenzenti su uživali u Škegrinoj blatini Carsus, koju opisuju kao podjednako meku i elegantnu.

Gnjevne reakcije pratitelja
No, dok su recenzenti oduševljeni ovim kulinarskim eksperimentom, objava na Facebooku izazvala je burne reakcije pratitelja. Mnogi su izrazili nezadovoljstvo zbog visoke cijene i koncepta luksuznog bureka.

Jedan korisnik komentirao je: “Od kad su chefovi počeli raditi bureke, hamburgere, pizze jedino kaj znam da više nemreš pojesti fast food gablec ispod 10 eura. Za ljude je bilo bolje dok su ti chefovi prodavali mu* pod bubrege i crtali po tanjuru. Podrapajte diplome i nama vratite burek za 7 kn, pizzu za 35 i ćevape za 20 kn.”

Drugi pratitelji bili su još direktniji: “Niti jedan burek ne vrijedi 23€. Jedva da vrijedi 2,3€.” “Vi niste normalni. Dosta je više tih tzv. chefova koji glume i pre**ravaju se da pizza, hamburger ili burek mogu vrijediti tih novaca.” “Za 23 eura pojedem biftek u zelenom papru sa lastavičjim gnijezdom”, stoji u komentarima na Facebooku.

Godinićev burek s janjetinom nesumnjivo predstavlja vrhunsku kulinarsku izvedbu koja spaja tradiciju i inovaciju. No, visoka cijena ovog jela otvara pitanja o pristupačnosti gastronomije široj publici. Dok jedni hvale kreativnost chefa i kvalitetu jela, drugi smatraju da se jednostavna jela poput bureka ne bi trebala pretvarati u luksuzne proizvode nedostižne prosječnom građaninu.

www.abcportal.info

The post Zagrepčani pojeli burek za 23 eura pa ga zalili hercegovačkim vinom first appeared on ABCportal.