Namex vikend

Uljepšajte uskrsnu trpezu uz recepte Ljubušanke Irene Miličević: Uz jednostavne namirnice do ukusnih jela – Ljubuški na dlanu

minobrazovanja_uskrs


Običajima povezanim s proslavom Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, poklanja se osobita pozornost. Oni se, uz pripravu kroz vrijeme korizme, vrijeme posta, molitve i dobrih djela, ne mogu promatrati izolirano od cjelokupna značenja korizmeno-uskrsnog vremena. Kao najrasprostranjeniji među tim običajima, kojem se osobito vesele najmlađi, jest ukrašavanje uskrsnih jaja. U prošlosti su se jaja najčešće bojala u crnom vinu i u ljusci crvenog luka. Stariji i ne pamte umjetna bojila i naljepnice, pa mnogi od njih idu na sigurno i tradicionalno, dok neki, pak, posežu za modernijim tehnikama. Uz ukrašavanje jaja, domaćice su posvećene i pripremi specijaliteta bez kojih je uskrsna trpeza nezamisliva. Neke od zanimljivih recepata, ali i načine na koji možete ukrasiti uskrsne pisanice, s našim čitateljima podijelila je nastavnica kuharstva te slastičarka Irena Miličević.

Šampinjoni i prepeličja jaja iz pećnice

Sastojci:

minobrazovanja_uskrs

10 komada smeđih šampinjona

10 komada prepeličjih jaja

Sol/papar/peršin

Priprema:

Gljive obrišite papirnatim ubrusom (uvijek je bolji izbor od pranja gljiva), uklonite peteljke i očistite unutrašnjost.

U malim razmacima posložite ih na lim za pečenje.

U svaki klobuk dodajte pažljivo po jedno jaje kako se ne bi razlilo.

Dodajte papar i sol te začinsko bilje po želji, potom pecite 6 do 8 minuta na 180 stupnjeva. Na kraju poslužite uz dodatak sjeckanog peršina.

Ukusno je predjelo ili prilog za obiteljski obrok u svakoj prilici. Uz osnovne začine, sol i papar, dodajte malo začinskog bilja i peršina i to je sve što je potrebno za ovo jelo. Tako jednostavno, a opet zanimljivo!

Može biti slika sljedećeg: poširano jaje, žumanjak i gljive šitake

Creme Brulee uz notu Hercegovine

Sastojci:

1 litar slatkog vrhnja

1 štapić vanilije

10 komada žumanjka

200 g šećera i malo soli

Priprema:

Mahunu vanilije prerežite uzdužno te izdubite sjemenke za mirisnu kremu, potom dodajte u slatko vrhnje i zagrijate do točke vrenja.

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, potom 12 komada remekin posudica stavite u posudu za kuhanje.

Zagrijano vrhnje ostavite sa strane 5 do 6 min da se vanilija sjedini, a žumanjke za to vrijeme izmiješajte pjenjačom uz dodatak šećera.

Toplo vrhnje ulijevajte polako u žumanjke stalno miješajući (temperiranjem) iz više navrata, dok ne sastavite lijepu smjesu. Procijedite smjesu potom je raspodijelite u remekine.

Vodu sipajte u posudu za kuhanje u pećnici sve do polovine stranica remekine.

Pecite 49 minuta i ohladite sve kratko u vodenoj kupelji, potom nekoliko sati u hladnjaku. Poslužite ohlađeno uz krokant od oraha i pjenasto izrađen bjelanjak, a uz to dodajte i malo mente.

Može biti slika sljedećeg: desert

Čokoladni tartuf s jagodama

Sastojci:

300 g tamne čokolade

200 g slatkog vrhnja

40 g maslaca

150 do 170 g finog kakaa

Priprema:

Čokoladu otopite na pari, a vrhnje zagrijte do vrenja.

Prelijte vrhnje preko otopljene čokolade i umiješajte u glatku smjesu, potom dodajte maslac izrezan na kockice i umiješajte da se sve fino sjedini.

Sipajte smjesu u plitku zdjelu potom je stavite u hladnjak 10-ak sati. Nakon što se smjesa učvrsti, žlicom uzimajte istu količinu i rukama oblikujte kuglice.

Uvaljajte kuglice u kakao i spremite ih u kutiju. Možete ih poslužiti kao praline uz druge kolačiće ili kao desert na tanjuru. U tom slučaju preporučujem izradu kuglica veličine oraha, a uz dodatak jagoda, koje možete servirati zajedno.

Jagode očistite i operite te narežite na četvrtine. Začinite ih vanilija šećerom, dodajte prstohvat bijelog papra, listić mente, malo aceta balsamica i žlicu votke.

Servirajte tartufe, dodajte začinjene jagode i jelo je spremno za posluživanje.

Čokolada i jagoda su uvijek savršen spoj, a dodatni začini čine ovaj desert još zanimljivijim.

Može biti slika sljedećeg: jagoda i desert

Prepeličja jaja kao dekoracija za Uskrs

Prepeličja jaja korisna su iz brojnih nutritivnih razloga, a jednako tako služe i kao lijepa dekoracija. Bogata su hranjivim tvarima, a možete ih dodati u slana i slatka jela – doslovno u svaki obrok!

Bogat su izvor proteina, vitamina i minerala, nudeći nutritivnu snagu u malom pakiranju te kao antioksidansi doprinose cjelokupnom zdravlju.

Kulinarska svestranost

Njihova mala veličina i nježan okus čine ih svestranima u raznim jelima, a s daškom elegancije koju donose na stol, prepeličja jaja idealna su za uskrsnu košaricu.

Medaljoni od palete

Sastojci:

180 g palente

700 g vode

10 gr soli

60 do 70 g dimljene slanine

100 do 120 g dimljenog sira

U lončiću zakuhajte vodu i sol, potom dodajte palentu uz stalno miješanje od 7 do 8 minuta.

Skuhanu palentu, debljine 2 cm, izlijte u nauljenu četvrtastu posudu za pečenje, poravnajte i pokrijte prozirnom folijom. Palentu ostavite da se hladi oko 30-ak minuta.

Izrežite sir u krugove (6 cm) te kalupom izvadite krugove palente u istoj veličini.

Sir stavite na disk od palente i omotajte kao prsten tanko narezanim trakama slanine.

Pecite od 6 do 8 minuta u zagrijanoj pećnici dok se sir ne istopi. Poslužite toplo!

Može biti slika sljedećeg: hrana

Šarena prepeličja jaja pripremljena u octu

Sastojci:

15 komada prepeličjih jaja

250 g skuhane cikle

2 dcl octa

Sol/ šećer/papar

Ružmarin/korijander/ kurkuma

60 g kiselog vrhnja

60 g majoneze

1 žličica senfa

1 žlica soka od limuna

Priprema:

Prepeličja jaja kuhajte u vodi 8 minuta, ohladite ih i ogulite.

Pripremite pire od skuhane cikle u blenderu, dodajte 2 žlice octa, malo korijandera, soli i žličicu šećera. Izmiješajte i dodajte 5 komada skuhanih i očišćenih jaja.

Izmiješajte 1 dcl vode hladne, 2 žlice octa, 1 žlicu ulja, kurkumu, žlicu soli, papra, ružmarina i dodajte 5 komada jaja.

Prethodno skuhan ljubičasti kupus izblendajte i s dijelom tekućine, 2 žlice octa, soli i paprom, par žličica šećera i nekoliko grožđica, izmiješajte i dodajte 5 komada jaja kao i u prethodnim receptima.

Jaja ostavite 3 do 4 sata, potom ih izvadite iz marinade i poslužite na salatu u zdjelice kao prilog, uz mesne nareske i sireve ili kao mali snack na čačkalicama.

Također se mogu prerezati na polovice, a uz dodatak senfa, majoneze i začina, možete napraviti smjesu za punjenje i njome dresir vrećicom nadjenuti polovice jaja.

Ovo je jedno malo vintage jelo. Naravno, može se pripremiti i s kokošjim jajima, dok prepeličja služe kao jako upečatljiv dodatak na uskrsnom stolu.

Uživajte u receptima uz jednostavne namirnice koje nas vode do zanimljivih okusa i ukusnih jela!

Može biti slika sljedećeg: bombon, Crveni drijen i longan

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Autor: Antonela Marinović Musa

Recepte pripremila: Irena Miličević

Antonela Marinović Musa