Namex vikend

Uskrsna pletenica: Recept za mirisno pecivo koje izgleda poput umjetničkog djela

Uskrsna pletenica: Recept za mirisno pecivo koje izgleda poput umjetničkog djela

Slatkapecivauvijek nas asociraju na uskrsni doručak, a pinca iuskrsnapletenicaglavne su zvijezde blagdanskog stola. Kao maleni odmak od klasičnog,Zadovoljna.hrdonosireceptza svečaniju uskrsnu pletenicu koja izgleda poput umjetničkog djela, a radi se oslatkoj pleteniciblogericeMileneiz Banje Luke.

Uskrsna pletenica – sastojci:

– Oglas-

650 g glatkog brašna10 g suhog kvasca1 žlica šećera50 ml mlakog mlijeka2 žumanjka100 g rastopljenog maslaca2 žličice soliOko 300 ml mlakog mlijeka

Za premaz:

1 žumanjak
2 žličice jogurta ili slatkog vrhnja
Sjemenke kima, suncokreta, lana

Uskrsna pletenica – priprema:

U velikoj posudi prosijati brašno. Dodati suhi kvasac i žlicu šećera pa sve zaliti s 50 ml mlijeka, malo promiješati o ostaviti tako oko pet minuta. Kad se kvasac aktivira, dodati sve ostale sastojke.

Kratko zamijesiti tijesto, prekriti posudu krpom ili plastičnom folijom pa ostaviti na toplom oko 15 minuta.

Premijesiti tijesto, ovoga puta mijesiti oko pet minuta. Ponovno ostaviti na toplom, ovaj put oko sat vremena, odnosno, dok se ne udvostruči. Nakon sat vremena tijesto premijesiti i podijeliti na 24 loptice. Za jednu pletenicu je potrebno šest loptica.

Svaku lopticu razvući u štapić, tako da sredina bude nešto deblja u odnosu na krajeve.

Grupirati štapiće po dva spojena na strane i dva razdvojena u sredini pa isplesti pletenice po uputama na fotografijama.

Oblikovane pletenice staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Paziti na razmak, trebaju imati dovoljno mjesta kako se ne bi spojile.

Neka pletenice odmore u plehu još oko pola sata. Premazati ih razmućenim žumanjkom i vrhnjem pa posuti sjemenkama po želji.

Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatu boju.

Foto: [email protected]

Kad su gotove prekriti ih suhom krpom.

Prohlađene rezati.

– Oglas 2 –