8
Frikadellen su dokaz da jednostavno ne mora značiti dosadno. Hrskave izvana, sočne iznutra, s aromama koje podsjećaju na pravu domaću kuhinju… Guten Appetit!
Njemačke mesne okruglice – poznate kao frikadellen, buletten, fleischklops ili čak bratklops – nisuni najmanje komplicirane.Naprotiv, njihova čar je upravo ujednostavnosti. Veće su od talijanskih, ravne su poput malih pljeskavica i zato savršene za ravnomjerno prženje.
Upravo taj oblik osigurava onu poželjnu,hrskavu koricus obje strane bez potrebe za rotiranjem svakih 30 sekundi.
Fini i topli i hladni
Kao street food klasiku Njemačkoj, frikadellen se često poslužuju u pecivu s gorušicom, ali doma ih slobodno kombiniraj s krumpirom, s krumpir salatom, salatom od krastavaca, pečenim povrćem ili čak kupusom, pišemiss gastro.
Poigraj se i začinima: muškatni oraščić, mažuran, slatka paprika, kim – sve su to tipični začini za razne verzije frikadellen diljem Njemačke. Hrskave su, sočne i sjajne tople, ali i hladne – mnogi ih Nijemci jedu izravno iz hladnjaka.
SASTOJCI
- stari kruh 2 kriška
- mlijeko 4 žlica
- mljeveno meso – junetina 225 g
- mljeveno meso – svinjetina 225 g
- jaje 1 kom
- luk 0,50 šalica
- svježi peršin 1 žličica
- senf 2 žličica
- sol 0,50 žličica
- svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
- ghee maslac 3 žlica
POSTUPAK
- U veću zdjelu dodaj kruh narezan na kockice i prelij ga mlijekom ili vodom. Dobro promiješaj i ostavi da odstoji 5–10 minuta, dok pripremiš ostale sastojke.
- Kad kruh potpuno omekša, dodaj mu meso, jaje, sitno nasjeckane luk i peršin, senf, sol i papar. Rukama dobro izmiješaj i izgnječi dok se sve ne sjedini – cilj je kompaktna, ali podatna masa. Poravnaj smjesu u zdjeli dlanom, a rubom ruke “nacrtaj” križ kako bi dobio 4 jednaka dijela. Iz svakog dijela oblikuj po 2 mesne kugle. Vlažnim rukama uzmi dio smjese i formiraj okruglicu, zatim je među dlanovima lagano spljošti u oblik diska debljine 2–3 cm.
- U velikoj tavi zagrij ghee maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj frikadellen, pazeći da se ne dodiruju. Prži oko 6 minuta sa svake strane, dok ne dobiju tamno zlatnu, hrskavu koricu. Provjeri jesu li pečene – mogu se prerezati ili izmjeriti termometrom (unutarnja temperatura oko 71 °C).
- Okruglice posluži odmah, s obiljem senfa i prilogom po izboru. Ako ih radiš unaprijed, ostavi da se ohlade do sobne temperature, zatim ih spremi u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj do 5 dana u hladnjaku. Za podgrijavanje koristi mikrovalnu, pećnicu (200 °C, pokriveno) ili jednostavno – opet tavu i malo maslaca za dodatnu hrskavost.
www.abcportal.info