ŽILAVKA TERROIR Hercegovina pokazala snagu autohtonog vina i jedinstvenog terroira

Udruga BLAŽ Enology, koja već deset godina promovira autohtona hercegovačka vina žilavku i blatinu s ciljem pozicioniranja Hercegovine kao prepoznatljive vinske regije, sinoć je u Etno selu Herceg u Međugorju organizirala iznimno posjećeni festival Žilavka Terroir.

Više od tisuću posjetitelja uživalo je u najboljem što Hercegovina nudi:

  • tridesetak vinara,
  • bogata gastronomska ponuda autohtonih delicija,
  • glazba klape Sebenico i nastup Nine Badrić.

Ovaj događaj još jednom je potvrdio da žilavka – sorta čvrsto vezana uz hercegovačko podneblje – postaje ključni ambasador Hercegovine na međunarodnoj vinskoj i turističkoj sceni.

Predstavljena sva lica žilavke – od svježih do arhivskih vina

Posjetitelji su imali priliku kušati svježu, odležanu, arhivsku, pa čak i oranž žilavku, što je jasno pokazalo koliko je širok aromatski i enološki raspon ove sorte.

Žilavka Terroir time je dodatno naglasio potencijal autohtonih vina u stvaranju novog turističkog identiteta Hercegovine, koji se temelji na tradiciji, kvaliteti i prepoznatljivosti terroira.

Brojni uglednici i sportaši podržali festival

Festival je okupio gospodarstvenike, političare, kulturne djelatnike i druge uglednike, a posebno su se istaknuli poznati sportaši, koji, kako su organizatori istaknuli, „možda jedini imaju više medalja od žilavke“.

Priznanja organizatora dodijeljena su istaknutim osobama, među kojima su:

  • Aljoša Asanović
  • Ivica Tucko
  • Ivan Dodig
  • Marin Šego
  • Stanko Barać

Time je festival još snažnije povezao sport, tradiciju i vinsku kulturu.

Zlatne kolajne za zaslužne – od Tihomira Prusine do Udruge gospodarstvenika Brotnjo

Organizatori su u znak zahvalnosti dodijelili posebna priznanja:

  • federalnoj ministrici prometa i komunikacija Andrijani Katić, koja je festival i otvorila
  • načelniku općine Čitluk Marinu Radišiću
  • dr. sc. Tihomiru Prusini, prvom doktoru vinarstva u Hercegovini
  • federalnoj ministrici okoliša i turizma Nasihe Pozder
  • Udruzi gospodarstvenika Brotnjo, partneru festivala – nagradu je primio predsjednik Dario Ostojić

Katić je istaknula da je Žilavka Terroir važan iskorak u promociji Hercegovine kao vinske regije, naglasivši da žilavka zasluženo zauzima sve više prostora na domaćem i međunarodnom tržištu.

Prof. dr. sc. Tihomir Prusina – Žilavka je preživjela sve. I ide dalje.

U emotivnom obraćanju, prof. dr. sc. Tihomir Prusina podsjetio je na povijest žilavke i njezinu nevjerojatnu otpornost:

„Ratovi, gladi, suše, bolesti… Nijedna nepogoda nije zaobišla Hercegovinu, ali Hercegovac je opstao. Kao i žilavka. Ona je tu od 14. stoljeća i treba je cijeniti.“

Prisjetio se vremena kada je u 20. stoljeću 6400 hektara vinograda uništila filoksera, ali žilavka se ponovno uzdigla zahvaljujući trudu hercegovačkih vinara.

Naglasio je da nigdje kao u Hercegovini žilavka ne daje takvu punoću, šećere i kiseline, koje joj osiguravaju posebnu harmoniju:

„Ovdje je specifičan terroir za žilavku, a ne u Makedoniji ili negdje drugdje.“

Pozvao je mlade da nastave saditi žilavku „koju su im sačuvali njihovi očevi i djedovi“.

Žilavka Terroir – festival koji postaje tradicija

Udruga BLAŽ Enology najavila je da će događaj postati tradicionalan, poput drugih projekata koje organiziraju s ciljem jačanja vinskog identiteta Hercegovine.

Prema reakcijama posjetitelja, vinara i struke, Žilavka Terroir već sada se pozicionira kao najznačajniji festival posvećen autohtonoj žilavki, a Hercegovina sve sigurnije staje uz bok poznatim vinskim regijama.

www.brotnjo.ba

Powered by WPeMatico