Kruh koji se ne mijesi: Sve se priprema u jednoj zdjeli

Za ovaj kruh potrebna su vam samo četiri sastojka, ne morate ga mijesiti, a ne treba vam ni posebna oprema poput pekača ili kuhinjskih robota. Sve se priprema u jednoj zdjeli, a rezultat su dvije savršene štruce koje će vam potrajati cijeli tjedan.

Sastojci

360 g glatkog brašna

2 žličice kvasca

2 žličice soli

360 ml tople vode

Priprema

U velikoj zdjeli pjenjačom pomiješajte brašno, kvasac i sol.

Dodajte toplu vodu i špatulom miješajte dok se svi sastojci ne sjedine u grubu kuglu tijesta. Nije potrebno mijesiti rukama, piše Index.hr.

Zdjelu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto diže dva do tri sata, odnosno dok se ne udvostruči i postane puno mjehurića.

Tijesto možete peći odmah ili ga, za bogatiji okus, nakon dizanja staviti u hladnjak i do tri dana.

Veliki lim za pečenje lagano pobrašnite. Tijesto istresite na drugu pobrašnjenu radnu površinu.

Oštrim nožem ili rezačem za tijesto prerežite ga na pola. Svaki dio nježno oblikujte u duguljastu štrucu dugu otprilike 20-ak centimetara.

Štruce položite na pripremljeni lim, lagano ih prekrijte prozirnom folijom i pustite da se dižu još 45 minuta. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 245°C.

Uklonite foliju sa štruca i oštrim nožem ih nekoliko puta zarežite po površini.

Lim sa štrucama stavite na srednju rešetku u zagrijanu pećnicu. Na dno pećnice stavite vatrostalnu posudu s otprilike dvije šalice kipuće vode i brzo zatvorite vrata. Para je ključna za hrskavu koricu.

Pecite 20-25 minuta, dok kruh ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Pečen je kad kucanjem po dnu zvuči šuplje.

Prije rezanja, kruh ostavite da se hladi na rešetki najmanje 20 minuta.

Powered by WPeMatico