Namex vikend

Previše se hrane baci, pokreću se inicijative da se s čajeva, riže, meda… potpuno izbaci rok trajanja

rokupotrebe
  • Švedska i Norveška su “najbolje upotrijebiti do” zamijenile s “najbolja kvaliteta do” i “najbolje do, ali upotrebljivo nakon”
  • Osušeni grah, leća ili grašak mogu se čuvati na hladnom mjestu zaštićenom od svjetlosti, provjereno, do 30 godina, ali i dulje
  • 25% – Hrvatsko istraživanje pokazalo je da 25 posto ispitanika baca hranu odmah po isteku roka “najbolje upotrijebiti do” iako je još sigurna za jelo
  • 3000 – Istraživači su pronašli med u drevnim egipatskim grobnicama i konzumirali ga nakon, nevjerojatno zvuči, 3000 godina. Bio je ukusan

Često se dogodi da nađete namirnicu koju planirate konzumirati pa pogledate dokad ju je najbolje upotrijebiti. Rok trajanja otisnut je na pakiranju, tražite taj datum, a onda šok. Mislite da je hrana pokvarena jer je istekao datum do kojeg ju je trebalo potrošiti. No, onda provjeravate po mirisu i uvjereni ste da nije drukčiji od mirisa hrane koja je tek kupljena i čiji je rok u redu. Ne pronalazite ništa sumnjivo, ništa drukčije… Takvih zbunjujućih situacija u budućnosti bi moglo nestati jer se traži ukidanje roka trajanja za neke proizvode.

Poruka ministra

Inicijativa kreće od Njemačke, i to od ministra poljoprivrede Cema Özdemira, koji ima cilj smanjiti količinu hrane koju se baca. Primjerice, čaj, riža ili med ne mogu se pokvariti. Onda je suvišno da se stavlja na njih rok trajanja pa da ih se baca onda kada to razdoblje završi. – Potreban nam je obvezujući popis iznimaka za određene proizvode koji se čuvaju na policama – poručio je ministar i istaknuo kako je potpuno besmisleno da dugotrajne namirnice uopće imaju rok trajanja. Özdemir smatra kako je odgovornost Komisije EU-a predložiti obvezujuće propise za Europsku uniju. Tu strategiju u svojoj ladici drži i EU. Naime, prije rata u Europi i napada Rusije na Ukrajinu o ovome se ozbiljno raspravljalo i da je 2022. prošla mirno, novi sustav označavanja već bi zaživio. Ukiseljene i konzervirane namirnice, keksi i drugi konditorski proizvodi, kakao, čokolada, kečap, senf, slane grickalice, tjestenina, riža, čaj, kava, sol, brašno, šećer, začini…, samo su neke od dugovječnih namirnica. Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, borila se za ovu inicijativu kako bi se prepolovila količina bačene hrane. – Dok god ima gladnih ljudi, a skladišta socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja nisu puna, svaki kilogram bačene hrane je previše. Osim toga, za njezinu proizvodnju potrošeni su resursi – rad, gorivo, voda, zemlja, koji su ograničeni i vrijedni. To je nešto što je generaciji naših djedova i baka bilo nezamislivo. Pola građana EU-a ne razumije razliku između “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, a hrvatsko istraživanje pokazalo je da jedna četvrtina ispitanika baca hranu odmah po isteku ovog drugog roka, iako je još sigurna za jelo. Naime, “najbolje upotrijebiti do” znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, a može biti jestiv dugo nakon isteka roka. Upravo zato pokrećemo izmjene tih oznaka – govorila je svojedobno. Ova inicijativa mogla bi spasiti stotine tisuća tona hrane. I u BiH se puno hrane baci, ali je i sve više odgovornih koji su svjesni da se neki proizvodi ne mogu pokvariti. Naša sugovornica u višim krajevima Hercegovine u kući starije gradnje čuva brojne proizvode, dobro zatvorene u staklenke i nigdje ne piše rok trajanja. – Radi se o proizvodima koji mogu dugo, dugo i za koje uopće ne mogu li se pokvariti. A kad otvorim staklenku, lako ću po mirisu osjetiti da nešto nije u redu. Dosad nemam problema s proizvodima priča nam žena.

Tamno mjesto za med

Nabraja i što sve ima u zalihi. Zamrznute hrane imam stare mjesecima i bit će jednako ukusna kad je odmrznem i poslužim kao i kad je tek ubačena u hladnjak. Zatim, na stalaži se nalazi bijela riža koja se može čuvati neograničeno dugo ako je suha i hermetički zatvorena, tjestenina – za koju isto vrijedi, tu je i konzervirana hrana koja se ne može pokvariti, boce umaka, brašno, šećer, kava, žitarice… – ističe. Tu je i med. Istraživači su pronašli med u drevnim egipatskim grobnicama i konzumirali ga nakon 3000 godina. Bio je ukusan. Tajna dugovječnosti je u tvarima koje se nalaze u medu, a potrebno ga je čuvati na tamnom mjestu i ničim ga prethodno tretirati. Također, i mahunarke nemaju rok trajanja. Osušeni grah, leća ili grašak mogu se čuvati na hladnom mjestu zaštićenom od svjetlosti do 30 godina ili čak i dulje. Svoj dugi vijek trajanja mahunarke mogu zahvaliti svojoj sposobnosti da izdrže bez vode. Zdrave su zbog vlakana koje sadrže, mogu se pripremati na različite načine i ono što je bitno, jako su zdrave. Stoga, ako imate neke od ovih namirnica, ne brinite se zbog roka trajanja koji bi, s obzirom na to da Njemačka pokreće inicijativu, mogao biti i potpuno izbrisan, što bi  i psihološki donijelo olakšanje.

Objava Previše se hrane baci, pokreću se inicijative da se s čajeva, riže, meda… potpuno izbaci rok trajanja pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.