Kada je riječ o zimskim gastronomskim užitcima nemoguće je zaobići fritule. Hrskave izvana i mekane iznutra, mirišu na cimet, šećer i Božić fritule su hrvatsko pecivo koje se tradicionalno radi u Dalmaciji i Istri.
Podsjećaju na male okrugle krafnice, no imaju gušće tijesto od krafna, a obogaćene su rumom i koricom limuna ili naranče.
U narednim danima svi će se veseliti vrućim porcijama fritula na adventu, ali mi ih još više volimo pripremiti kod kuće. Posebna čar koju imaju vruće, domaće fritule ugrijat će srca svih ukućana, a donosimo najbrži recept koji će se svidjeti baš svima.
Recept za brze fritule
- 180 ml jogurta
- 1 jaje
- 2 paketića vanilin šećera
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 čep ruma
- ulje za prženje
- po želji: limunova korica
Postupak:
Sve sastojke u zdjeli sjedinite u glatku smjesu, a ako vam se čini da je rijetka, dodajte malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite pola sata, zatim još jednom promiješajte i žlicom vadite smjesu u vruće ulje (pazite da nije prevruće kako ne bi zagaralo).
Čim se fritule zarumene, okrenite ih na drugu stranu još pola minute tevadite u zdjelu s papirom kako bi se upio višak ulja. Posipajte po želji mješavinom šećera i cimeta, čokoladom ili nekim drugim preljevom.
jabuka.tv