ZDRAVSTVENE DOBROBITI – Evo zašto biste trebali grožđe jesti svaki dan
Zdravstvene dobrobiti grožđa uključuju potporu zdravlju srca i povećanje energije.
Grožđe je prepuno esencijalnih ugljikohidrata, vitamina, minerala, antioksidansa i polifenola, a evo što se događa u tijelu ako konzumirate ovo voće svaki dan:
Grožđe svih boja sadrži antioksidanse, uključujući polifenole, pogodne za poboljšanje rada crijeva, kao i antocijane, za koje se pokazalo da pomažu u zaštiti od kroničnih upala, dijabetesa, određenih vrsta raka i bolesti srca, piše EatingWell.
– Oglas –
Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji s vremenom mogu oštetiti vaše srce i krvne žile.
Istraživanja pokazuju da je grožđe hrana koja bi se mogla smatrati oblikom medicinske nutricionističke terapije. Pozitivan učinak grožđa stavlja ovo voće na čelo prevencije visokog krvnog tlaka.
– Oglas –
Također, jedna studija je otkrila da kada su pojedinci s ranim znakovima kognitivnog pada i gubitka pamćenja jeli 2¼ šalice grožđa dnevno, iskusili su poboljšanja u radu mozga u usporedbi s vršnjacima koji nisu jeli grožđe.
Ako niste veliki obožavatelj kelja, špinata ili repe, probajte grožđe; ono je dobar izvor vitamina K, koji se nalazi uglavnom u tamnom lisnatom povrću, a može utjecati na protok krvi i zdravlje kostiju.
Grožđe također sadrži kalij, za koji se pokazalo da pomaže u zdravlju srca i zdravoj funkciji mišića.
Melatonin je primarni tjelesni hormon koji regulira san. Naša tijela ga sama stvaraju, međutim, on se prirodno nalazi i u grožđu.
Znanstvenici su 2006. otkrili da kožica grožđa sadrži melatonin, za koji se vjeruje da ostaje u grožđu čak i kada se pretvori u vino.
– Oglas –