Namex vikend

Najsočniji kruh od samo četiri sastojka: ‘Ne treba ga mijesiti, a mekan je kao pamuk’

Profesionalni kuhar otkrio je recept za kruh od samo četiri sastojka koji se lako pravi te ga ne treba ni mijesiti, a mekan je i ukusan, piše Express.

Domaći kruh skoro svi vole, a jesti ga dok je još topao, pravi je užitak. Ipak, neki ljudi ne usude se ni pomisliti na to da ga ispeku jer se to doima kao stresan i zahtjevan posao.

Miješenje je obično ključan korak u pravljenju kruha, jer razvija mikromjehuriće koji se šire tijekom dizanja i pečenja te kao rezultat nastane meki i prozračni kruh.

Kruh od četiri jednostavna sastojka

No, kulinarski genij na TikToku otkrio je da možete potpuno preskočiti miješenje i svejedno napraviti savršeni kruh sa samo četiri jednostavna sastojka.

“Najlakši” recept za kruh otkrio je korisnik TikToka koji objavljuje pod imenom Lets eat UK i koji je poznat po praktičnim savjetima i odličnim receptima.

“Ovo je najlakši, najjednostavniji i najukusniji recept za domaći kruh koji ne zahtijeva apsolutno nikakvo miješenje”, istaknuo je.

Recept za kruh bez miješenja

Sastojci:

  • 450 g brašna za kruh,
  • Dvije žličice instant kvasca,
  • Dvije žličice kuhinjske soli,
  • 375 ml vrlo tople (ne kipuće) vode.

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, sol i kvasac. Zatim dodajte toplu vodu i miješajte drškom drvene kuhače dok se sve ne sjedini. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da odstoji oko dva do tri sata dok se ne udvostruči.

Nakon što je tijesto naraslo, zagrijte pećnicu na 220 °C i stavite unutra pleh ili kalup za kruh da se grije otprilike 15 minuta dok pripremate tijesto.

Image

Foto: Shutterstock

Pospite radnu površinu ili stol s malo brašna i izvadite tijesto iz zdjele. Razvucite i presavijte šest do osam puta prije nego što ga preokrenete i oblikujete okruglu štrucu. Pokrijte tijesto zdjelom da se ponovno diže, ali samo oko 15 minuta dok se pećnica zagrije.

Uklonite zdjelu i pobrašnite tijesto, možete ga, također, zarezati ako želite. Uzmite malo papira za pečenje i pomoću strugalice pokupite tijesto i stavite ga na papir i ponovno oblikujte ako potrebno.

Prije nego što tijesto stavite u pećnicu, prokuhajte malo vode i ulijte u posudicu koja je prikladna za pećnicu te je stavite uz kruh. To će stvoriti dodatnu vlagu te osigurati da korica ostane fleksibilna bez cijepanja tijekom pečenja.

I tijesto i vodu treba staviti na srednju rešetku pećnice otprilike 40 minuta. Kad bude pečen, ostavite kruh da se ohladi na rešetki oko pola sata prije nego što ga servirate za jelo.