Namex vikend

Bili smo na Sajmu ćuptera – manifestaciji koja slavi ovu hercegovačku poslasticu

Tepčići kod Čitluka bili su domaćin šestog po redu Sajma Ćuptera, manifestacije koja je još jednom proslavila ovu unikatnu hercegovačku poslasticu.

U organizaciji Društva “Sv. Ante” Tepčići – Čitluk, Sajam Ćuptera okupio je 13 izlagača iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a osim natjecateljskog karaktera, ponudio je i prodajnu, duhovnu te kulturno-zabavnu dimenziju.

Sajam je službeno otvorio Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, koji je tom prilikom istaknuo važnost očuvanja tradicije i promocije lokalnih proizvoda. Posjetitelji su već od 17:00 sati mogli razgledavati izlagačke štandove, gdje su bili izloženi različiti specijaliteti od uštipaka do zelja, a svakako najistaknutiji bio je ćupter – autohtona delicija koja se spravlja od vinskog mošta i brašna.

U 18 sati u crkvi svetišta sv. Ante Padovanskog na Tepčićima služena je sv. misa zahvalnica za ovogodišnji rod i urod, a u 19:00 sati uslijedilo je svečano otvorenje sajma uz bogat kulturno-zabavni i gastronomski sadržaj u velikom šatoru i u Domu sv. Ante na Tepčićima.

Među izlagačima ovogodišnjeg sajma po prvi put se našao i Miroslav Kordić, kuhar iz Čitluka poznat po tome što je dogurao do TOP 13 u kulinarskom showu MasterChef. Kordić je s nama podijelio dojmove o ovoj tradicionalnoj poslastici koju je nazvao “hercegovačkim haribom”.

Miroslav Kordić

Prvi put sam tu, čuo sam za ovu manifestaciju i u svakom pogledu je podržavam. Ove godine sam odlučio i sam izlagati. Impresioniran sam cijelim ambijentom i izlagačima. Isprobao sam nekoliko vrsta ćuptera, stvarno su svaki bolji od boljeg. Vidim da je žiri imao veliki problem odrediti koji je najbolji. Sam sam sudjelovao u pripremi ćuptera za ovu priliku i planiram se u budućnosti više posvetiti promociji ćuptera, izjavio je Kordić za portal Jabuka.tv.

Hercegovački ćupter je, nedavno stečenim zaštitnim znakom izvorne kvalitete (ZOGP), stekao zasluženo mjesto na kulturnoj i gastronomskoj karti, zbog čega je ovaj sajam imao i posebnu notu, na što su organizatori iznimno ponosni.

Ćupter je unikatan proizvod, jedinstven za ovo područje i nepoznanica cijelom svijetu. Mi imamo prigodu i blagoslov da smo blizu Međugorja, Mostara, turističkih destinacija i da ga možemo iz godine u godinu sve više prezentirati, a povratne informacije od naših prijatelja iz inozemstva su jako dobre, rekao je Mario Doko, predsjednik Društva Sv. Ante – Tepčići te uputio zahvalu nazočnima na dolasku, uz poziv da svoja iskustva s ove jedinstvene manifestacije prenesu i drugima.

Hercegovački ćupter dobio oznaku zemljopisnog podrijetla

(www.jabuka.tv)