Namex vikend

Ovaj sendvič je proglašen najboljim na svijetu, evo kako ga možete napraviti sami

Autor: Dnevno.ba

Pri pomisli na sendvič, svi imamo predstavu brzinskog obroka koji se jede „s nogu“

„Najbolji sendvič na svijetu“, kako Portugalci tepaju „Francesinhi“, potiče iz Porta, a ispod naizgled neugledne vanjštine kriju se slojevi slasti: tostirani kruh, junetina ili svinjetina, kobasice, šunka i sir preliveni umakom od paradajza i piva.

Portugalska Francesinha često se služi s pomfritom i prženim jajem na vrhu. Postoje i varijacije s pečurkama, piletinom i raznim povrćem.

Iako se zove sendvič, ne jede se s nogu, već predstavlja ozbiljan obrok od kojeg ćete dugo biti siti. Navodno je kao inspiracija za pripremu poslužio slavni francuski sendvič croque-monsieur, u kojem su uživali mnogi portugalski imigranti.

Sastojci:

  • 2 kriške kruha
  • 1 tanki juneći odrezak
  • 1 svježa kobasica
  • 1 sušena svinjska kobasica
  • 2 kriške šunke
  • 5 kriški sira
  • 1 jaje

Za umak:

  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 žličica svinjske masti
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 česma češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 1 manja konzerva pelata
  • 400 ml goveđeg temeljca
  • 1 dl slatkog vina
  • 500 ml svijetlog piva
  • 1 ljuta papričica
  • 2 žlice Worcestershire sosa
  • sol, papar

Priprema

Zagrijte svinjsku mast, maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i lovorov list. Nakon dvije minute dodajte nasjeckani crni luk i pržite oko 8 minuta. Dodajte konzervirani paradajz i goveđi temeljac. Kada provri, pustite da krčka oko 10 minuta. Dodajte preostale sastojke u umak i kuhajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list, a umak izmiksajte štapnim mikserom u glatku smjesu i ostavite da krčka još 30 minuta. Ako je potrebno, dodajte malo brašna razmućenog u vodi, pa posolite i popaprite.

U međuvremenu ispržite kobasice, a na masnoći koju puste ispržite odrezak. Na kraju lagano popržite kriške šunke.

Ispecite kriške kruha. Na tanjur stavite jednu krišku kruha, zatim krišku sira, šunku, odrezak, kobasice, pa drugu krišku kruha.

Ispržite jaje, stavite ga na vrh sendviča i prekrijte ga kriškama sira, tako da se žumanjak i dalje vidi. Vrući umak kašikom stavite na vrh sendviča da se sir rastopi.

Dubai čokolada ima negativne učinke na zdravlje: Ljudi s ovim problemima ne bi je smjeli konzumirati

Autor: Dnevno.ba