Namex vikend

Tjestenina koja podsjeća na more gotova za par minuta

Ovaj recept za špagete u bogatom umaku od rajčice sa srdelama, maslinama i kaparima bit će pravo otkriće. Kombinira intenzivne okuse mora s bogatom, slatkastom rajčicom i aromatičnim dodatcima.

Brzo je i jednostavno za pripremiti, a za njega vam nisu potrebni svježi sastojci – sve što vam treba već imate u kuhinji. Savršen je izbor kad nemate puno vremena za kuhanje ili kada vas iznenade gosti. Odličan je i kada je hladnjak gotovo prazan, jer su svi sastojci dugotrajni i lako dostupni. S nekoliko osnovnih namirnica, za samo pola sata možete pripremiti ukusan i zasitan obrok koji će oduševiti ljubitelje tjestenine i morskih delicija.

Sastojci:
200 g srdela u maslinovom ulju
2 ljutike (ili 1 manji crveni luk)
2-4 češnja bijelog luka (po ukusu)
2 konzerve cherry rajčice (800 g)
80 g crnih maslina bez košpica
4 žlice ukiseljenih kapara
Sol i mljeveni papar (po ukusu)
Nekoliko listova svježeg bosiljka
400 g špageta

Priprema:
Ogulite ljutiku ili luk i bijeli luk, pa ih sitno nasjeckajte. Masline narežite na kolutiće ili komadiće, a bosiljak grubo nasjeckajte ili natrgajte. U veću tavu ulijte ulje iz konzerve sardina. Na njemu pirjajte ljutiku ili luk dok ne postanu zlatno smeđi. Dodajte bijeli luk, kratko ga poprži, a zatim ubacite cherry rajčice iz konzerve. Dodaj decilitar vode, promiješaj i kuhaj 10 minuta. Sardine prepolovite i po želji odstranite kosti. Dodajte ih u umak s maslinama i kaparima. Nježno promiješajte i kuhajte još 5 minuta. Probajte umak i po potrebi ga dodatno začinite soli i paprom. Dok se umak kuha, u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. U kipuću vodu dodajte špagete i kuhajte ih ‘al dente’. Na kraju u umak umiješajte bosiljak i ocijeđene špagete. Ako je potrebno, dodaj malo vode u kojoj su se kuhale špagete kako bi umak bio sočniji.