Namex vikend

Provjerite bakin recept za kiselo mlijeko, potrebna su samo tri sastojka

Iako ga danas možemo pronaći u trgovinama, okus domaćeg kiselog mlijeka vraća nas u djetinjstvo. Proces je jednostavan i zahtijeva minimalno vremena, a rezultat je domaći proizvod kojemu kupovne varijante nisu ni do koljena.

Osim što je ukusno, kiselo mlijeko je bogato visokokvalitetnim proteinima i probioticima koji pozitivno djeluju na probavni sustav i reguliraju balans bakterija i mikroflore crijeva, stoga provjerite recept u nastavku i pripremite kiselo mlijeko kakvo su radile naše bake, piše Zadovoljna.hr.

Kiselo mlijeko – sastojci:

  • Tri litre mlijeka (najbolje sa 3,8 posto masnoće)
  • čajna žlica šećera
  • 350 g kiselog vrhnja

Kiselo mlijeko – priprema:

  1. U mlijeko staviti šećer pa dovesti do ključanja. Zatim ugasiti vatru i malo prohladiti mlijeko. Bake su govorile da je temperatura optimalna ako možete u mlijeku prst držati 10 sekundi, a neke su čak znale temperaturu provjeriti pomoću lakta. Ako nije previše vruće za lakat, znači da je temperatura dobra.
  2. Odvojiti oko 300 ml mlijeka u posebnu zdjelu pa umutiti kiselo vrhnje. Smjesu uliti u ostatak mlijeka pa dobro promiješajte žlicom ili kuhačom.
  3. Prebaciti u posudu u kojoj ćete kiseliti mlijeko. Najbolje bi bilo da koristite glineni ćup, ali možete se poslužiti bilo kojom posudom.
  4. Stavite krpu na posudu ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.
  5. Kiselo mlijeko prebaciti u hladnjak pa sačekati još 24 sata prije upotrebe.

Savjet: Bake su znale u domaće mlijeko staviti i koricu kruha radi gustoće. Koricu bi izvadile kada bi se mlijeko ukiselilo, odnosno prije nego što bi ga prebacile u hladnjak. Ako nemate mlijeko s puno masnoće, možete ubaciti i koricu kruha.

Objava Provjerite bakin recept za kiselo mlijeko, potrebna su samo tri sastojka pojavila se prvi puta na Tomislav City.