Među vjesnicima proljeća mnoštvo je biljnih vrsta, a zasigurno jedna od najljepših je ljubičica. Prepoznatljiva je po nježnim cvjetovima većinom tamnoljubičaste boje i, nadasve, lijepu mirisu. Osim ljubičica, proljeće u Hercegovini, između ostalog, najavljuju i kuke, samoniklo jestivo bilje, koje donosi brojne zdravstvene dobrobiti.
U ovim krajevima, naime, postoji duga tradicija konzumiranja kuka, a spremaju se najčešće svježe nasjeckane na salatu ili kao omlet s jajima. Sezona im traje do polovine svibnja kad im stabljika otvrdne i nije više poželjna za jesti. Berači ih često prodaju na tržnicama, a cijene variraju ovisno o mjestu i samom početku sezone.
Okus Mediterana i Hercegovine
Kako bismo napravili odmak od tradicionalnih i uobičajenih recepata s kukama, kontaktirali smo Irenu Miličević, nastavnicu kuharstva u Srednjoj školi fra Slavka Barbarića u Čitluku i Srednjoj strukovnoj školi Ruđera Boškovića u Ljubuškom te slastičarku koje je zaposlena više od 10 godina u Herceg etno selo u Međugorju. Irena nam je otkrila kako je nedavno održana praktična radionica u Ljubuškom, gdje je s kolegom Nikolom Šunjićem te s jednim odjelom učenika, pripremala zanimljiva jela, među kojima je i „ganga“ burger, omlet od kuka serviran u pecivu.
„Kuke u jela unose svježinu proljeća, okus Mediterana i Hercegovine koji se izvrsno spaja s mnogim namirnicama kao što su parmezan, svježi sir, slanina, palenta, maslinovo ulje, ali i s kiselkastim okusima octa, limuna, osnovnim začinima te različitim začinskim biljem. Nutricionistički su bogate vlaknima, izvrstan su izvor antioksidativnih vitamina i minerala, s vrlo malo kalorija, a uz sve to su ukusan zalogaj. Nakon berbe slažemo ih u buket, a ponekad i u „naramak“, što je zaista neprocjenjiv osjećaj ako se uputimo u neki dalji pohod. Ponosne u kamenjaru, nježne i aromatične u kuhinji… Prava delicija!“, kazala je Irena.
Objava Ljubušanka Irena Miličević donosi zanimljive i neuobičajene recepte od kuka – hercegovačkog vjesnika proljeća pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.