Namex vikend

Kalemljene presadnice krastavca osiguravaju kvalitetu i veći urod

Kalemljene presadnice krastavca sve su traženije među proizvođačima, osobito hobistima, zbog brojnih prednosti u odnosu na klasične sadnice. Ove presadnice pokazuju intenzivniji rast, razvijeniji korijenov sustav, veću otpornost na visoke temperature, sušu, zemljišne štetočine i bolesti te osiguravaju znatno veći urod.

Krastavac prirodno ima slab i osjetljiv korijen, podložan truleži, niskim temperaturama, salinitetu te napadu nematoda. Kako bi se eliminirali ti problemi, krastavac se sve češće kalemi na snažnije podloge poput smokvolisne tikve (Cucurbita ficifolia) i lagenarije. Ove podloge omogućuju dublje prodiranje korijena, bolje usvajanje vode i hranjiva, kao i otpornost na stresne uvjete.

Kalemljene presadnice krastavca daju jaku stabljiku pa obavezno trebaju potporanj (mrežu ili kolac)

Prednosti kalemljenih biljaka

Kalemljeni krastavci bolje podnose sušu i višak vode, ranije dozrijevaju, bolje rastu pri nižim temperaturama i otporniji su na bolesti. Osim toga, plodovi su kvalitetniji i dulje zadržavaju svježinu.

Dostupno u Sjemenarna agrocentrima

Koje sorte su najtraženije?

U ponudi Sjemenarne ove godine nalaze se dvije atraktivne sorte kalemljenog krastavca:
Centauro – Salatni krastavac vrlo visoke rodnosti, tamnozelene boje, dužine oko 20 cm, odlične svježine i prilagodljiv različitim uvjetima uzgoja.
Monolit – Rani hibrid u tipu kornišona, pogodan za otvoreni i zaštićeni uzgoj, otporan na bolesti, bez gorčine, pogodan i za svježu konzumaciju i za preradu.

Za više informacija o uzgoju i agrotehnici kalemljenih presadnica, kontaktirajte Agro Podršku Sjemenarne na broj 063/700-700.