Namex vikend

RECEPT DANA Dugo čuvana tajna: Recept za originalni talijanski tiramisu

Kako je Warren Buffett prije 17 godina znao da treba uložiti u BYD, tada relativno nepoznatu kinesku tvrtku

Tiramisuje jedan od najomiljenijih deserata na svijetu, a dolazi ravno iz srca Italije. Ime mu u prijevodu znači “podigni me” ili “razvedri me”, što savršeno opisuje njegov učinak – nježan, kremast i pun okusa, kao zagrljaj na tanjuru. Ovaj klasik talijanske kuhinje spaja bogati okus kave, svilenkastu kremu od mascarponea i prah gorkog kakaa u desert koji je jednostavan, a opet profinjen. Originalna verzija ne uključuje šlag,voćeni likere poput Baileysa – samo čiste, osnovne namirnice koje zajedno stvaraju savršenu harmoniju.

Sastojci za tiramisu (za 6 osoba):

  • 4 svježa žumanjka
  • 100 g šećera
  • 500 g mascarpone sira (sobne temperature)
  • 200 – 250 g piškota
  • 300 ml jake crne kave, ohlađene (idealno espresso)
  • Kakao u prahu za posipanje
  • Opcionalno: malo tamnog ruma ili Marsale u kavi, ako voliš blagi alkoholni touch.

Priprema:U velikoj posudi mikserom izmiksajte žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta (oko 5 minuta). Dodajte mascarpone i kratko miksajte dok se sve lijepo ne sjedini u glatku kremu. Nema potrebe za šlagom – ovo je prava tiramisu krema. Skuhaj jaku crnu kavu (ili espresso), ohladi je i po želji dodaj malo ruma. Svaku piškotu kratko umočite s obje strane u kavu – ne predugo, da se ne raspadnu. U posudu za serviranje (ili u pojedinačne čaše) složite red piškota, zatim preko njih nanesite sloj kreme. Nastavite redati dok ne potrošite sve sastojke – završite s kremom. Pokrijte tiramisu i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata, a idealno preko noći. Tako će se okusi povezati i tekstura postati savršeno nježna. Neposredno prije posluživanja, obilno pospite površinu kakao prahom.