U četrdesetodnevnom korizmenom razdoblju posti se i ne mrsi češće nego u ostatku godine… Iako odricanje od mesa mnogima ne pada lako, evo tri recepta koji će vas uvjeriti kako se dobro može jesti i bez mesnih zalogaja. Pripremili smo recepte za juhu od cikle i tikve, ukusni povrtni rižoto i neizostavne grickalice, slane perece.
1. Juha od cikle i tikve
1 veća tikva 1 kapula
voda kim, sol, papar, malo crvene paprike
kokosovo ulje svježi sir
Tikvu i ciklu narežite na manje komade. Na kokosovom ulju pirjajte kapulu i kim. Dodajte ciklu i pirjajte desetak minuta. Sve zalijte vodom, a nakon deset minuta dodajte i tikvu. Sve izmiksajte štapnim mikserom. Popaprite, posolite, dodajte omiljene začine. Kada servirate, u juhu stavite žlicu svježeg sira. Dobar tek!
2. Rižoto s brokulom
Sastojci: maslinovo ulje
300 g brokule pola litre vode
maslac crvena kapula i češnjak
sol 1.5 šalica riže
1 šalica bijelog vina 1/2 šalice parmezana
peršin mascarpone
Priprema:
U loncu s posoljenom vodom blanširajte brokulu. Ocijedite i ohladite pod mlazom hladne vode. Stavite brokulu u blender. Otopite u tavi četiri žlice maslaca pa dodajte kapulu i češnjak. Posolite i pirjate pet minuta. Dodajte rižu i miješajte nekoliko minuta. Ulijte vino, kuhajte dok ne ispari. Zalijte s toplom vodom i kuhajte petnaestak minuta.
Umiješajte pire od brokule s parmezanom, peršinom te malo maslaca. Promiješajte i kuhajte još tri minute. Začinite solju i paprom, a za kraj umiješajte mascarpone.
3. Slani pereci
Sastojci: 800 g brašna
malo soli malo šećera
2 šalice ulja 20 g kvasca,
pola litre mlake vode kim
Kvasac pomiješati s mlakom vodom, dodati žličicu šećera i pustiti dvadeset minuta. Zamijesiti s malo ulja, soli, vodom i glatkim brašnom. Tijesto dobro zamijesiti dok se ne počne odvajati od posude. Ostaviti na toplom mjestu sat vremena. Uzimati po komad tijesta i oblikovati perece. Prije pečenja ostaviti ih pola sata da narastu, posuti kimom i peći na 200 stupnjeva petnaestak minuta.