
Udruga BLAŽ Enology, koja već deset godina promovira autohtona hercegovačka vina žilavku i blatinu s ciljem pozicioniranja Hercegovine kao prepoznatljive vinske regije, sinoć je u Etno selu Herceg u Međugorju organizirala iznimno posjećeni festival Žilavka Terroir.
Više od tisuću posjetitelja uživalo je u najboljem što Hercegovina nudi:
- tridesetak vinara,
- bogata gastronomska ponuda autohtonih delicija,
- glazba klape Sebenico i nastup Nine Badrić.
Ovaj događaj još jednom je potvrdio da žilavka – sorta čvrsto vezana uz hercegovačko podneblje – postaje ključni ambasador Hercegovine na međunarodnoj vinskoj i turističkoj sceni.
Predstavljena sva lica žilavke – od svježih do arhivskih vina
Posjetitelji su imali priliku kušati svježu, odležanu, arhivsku, pa čak i oranž žilavku, što je jasno pokazalo koliko je širok aromatski i enološki raspon ove sorte.
Žilavka Terroir time je dodatno naglasio potencijal autohtonih vina u stvaranju novog turističkog identiteta Hercegovine, koji se temelji na tradiciji, kvaliteti i prepoznatljivosti terroira.
Brojni uglednici i sportaši podržali festival
Festival je okupio gospodarstvenike, političare, kulturne djelatnike i druge uglednike, a posebno su se istaknuli poznati sportaši, koji, kako su organizatori istaknuli, „možda jedini imaju više medalja od žilavke“.
Priznanja organizatora dodijeljena su istaknutim osobama, među kojima su:
- Aljoša Asanović
- Ivica Tucko
- Ivan Dodig
- Marin Šego
- Stanko Barać
Time je festival još snažnije povezao sport, tradiciju i vinsku kulturu.
Zlatne kolajne za zaslužne – od Tihomira Prusine do Udruge gospodarstvenika Brotnjo
Organizatori su u znak zahvalnosti dodijelili posebna priznanja:
- federalnoj ministrici prometa i komunikacija Andrijani Katić, koja je festival i otvorila
- načelniku općine Čitluk Marinu Radišiću
- dr. sc. Tihomiru Prusini, prvom doktoru vinarstva u Hercegovini
- federalnoj ministrici okoliša i turizma Nasihe Pozder
- Udruzi gospodarstvenika Brotnjo, partneru festivala – nagradu je primio predsjednik Dario Ostojić
Katić je istaknula da je Žilavka Terroir važan iskorak u promociji Hercegovine kao vinske regije, naglasivši da žilavka zasluženo zauzima sve više prostora na domaćem i međunarodnom tržištu.
Prof. dr. sc. Tihomir Prusina – Žilavka je preživjela sve. I ide dalje.
U emotivnom obraćanju, prof. dr. sc. Tihomir Prusina podsjetio je na povijest žilavke i njezinu nevjerojatnu otpornost:
„Ratovi, gladi, suše, bolesti… Nijedna nepogoda nije zaobišla Hercegovinu, ali Hercegovac je opstao. Kao i žilavka. Ona je tu od 14. stoljeća i treba je cijeniti.“
Prisjetio se vremena kada je u 20. stoljeću 6400 hektara vinograda uništila filoksera, ali žilavka se ponovno uzdigla zahvaljujući trudu hercegovačkih vinara.
Naglasio je da nigdje kao u Hercegovini žilavka ne daje takvu punoću, šećere i kiseline, koje joj osiguravaju posebnu harmoniju:
„Ovdje je specifičan terroir za žilavku, a ne u Makedoniji ili negdje drugdje.“
Pozvao je mlade da nastave saditi žilavku „koju su im sačuvali njihovi očevi i djedovi“.
Žilavka Terroir – festival koji postaje tradicija
Udruga BLAŽ Enology najavila je da će događaj postati tradicionalan, poput drugih projekata koje organiziraju s ciljem jačanja vinskog identiteta Hercegovine.
Prema reakcijama posjetitelja, vinara i struke, Žilavka Terroir već sada se pozicionira kao najznačajniji festival posvećen autohtonoj žilavki, a Hercegovina sve sigurnije staje uz bok poznatim vinskim regijama.
Powered by WPeMatico
