Bijeljenje debla voćaka sprječava pucanje kore

Bijeljenje debla voćaka nije samo „uljepšavanje“, nego važna zaštitna mjera koja sprječava pucanje kore, mrazopuc te nakupljanje mahovine i lišajeva. Ova tradicionalna praksa i danas je izuzetno korisna, posebno u područjima s velikim temperaturnim oscilacijama.

Zimske noći često su vrlo hladne, dok jutarnje sunce naglo zagrijava tamnu koru debla. Voćka počinje kolati sokove kao da se „budi“, a onda noću ponovno smrzava – što dovodi do opasnog pucanja kore.

Nordijske jelke u Sjemenarninim agrocentrima

Ta pojava naziva se mrazopuc, a najčešće pogađa marelice, trešnje, jabuke te voćke smještene na jugozapadnim pozicijama. Na mjestima gdje se kora raspukne lako se naseljavaju uzročnici truleži, a takve rane teško zacjeljuju. Zato je prevencija izuzetno važna.

Kada se bijeli deblo?

Pravo vrijeme za bijeljenje je početak zime, odnosno kasna jesen, dok je vrijeme suho i relativno toplo. Mnogi ovu mjeru pogrešno ostavljaju za proljeće, kada zaštita više nema željeni učinak.

Akcijske cijene božićne pšenice u svim Sjemenarna agrocentrima

Kako pripremiti smjesu?

Za učinkovito bijeljenje koristi se provjereni pripravak Krečko, uz dodatak nekoliko sastojaka:
• 5 kg Krečka
• 0,5 kg močivog sumpora (Chromosul) – suzbija gljivice i štetnike
• 0,5 kg kuhinjske soli – daje ljepljivost
 voda – dodati onoliko koliko treba da smjesa bude pogodna za nanošenje

Smjesu je dobro ostaviti da odstoji 24 sata. Premazuje se deblo od zemlje pa iznad račvišta grana, jer je taj dio najosjetljiviji na temperaturne promjene. Bijela boja smjese odbija sunčeve zrake i time sprječava zagrijavanje i pucanje kore, a usput pomaže u uklanjanju mahovine i lišajeva.

Krečko i kalemarski voćarski vosak potražite u Sjemenarni i u svim bolje opskrbljenim trgovinama u BiH.

Ako se kora već počela raspucavati

Rane je potrebno očistiti do zdravog tkiva, premazati gustom otopinom modre galice, a potom zaštititi voćarskim voskom.

Sve ostale informacije vezane za ovu mjeru možete doznati od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.