U povodu održavanja 7. Sajma ćuptera u Tepčićima, razgovarali smo s Mariom Dokom, predsjednikom Društva “Ante” Tepčići, koje već godinama uspješno organizira ovu jedinstvenu manifestaciju posvećenu tradicionalnom hercegovačkom proizvodu – ćupteru.
Sajam ćuptera prerastao je u mnogo više od lokalnog događaja – postao je mjesto susreta tradicije, domaćih proizvoda, kulturnog programa i zajedništva cijelog Brotnja. Upravo zahvaljujući entuzijazmu i upornosti članova Društva “Ante” Tepčići su iz godine u godinu sve prepoznatljiviji po ovoj manifestaciji koja čuva duh starine i promiče vrijednosti hercegovačkog kraja.

Sedmi sajam ćuptera postao je prepoznatljiv događaj u Brotnju i šire. Kako biste opisali njegovu evoluciju od prvog izdanja do danas?
Već prvim izdanjem Sajam ćuptera pokazao je da je pogodio pravo u srž onoga što ljudi u našem kraju cijene – tradiciju, druženje i domaće proizvode. Odmah smo osjetili veliki interes posjetitelja, prostor kojim smo tada raspolagali bio je premalen, a već sljedeće godine morali smo potražiti veći. To je bio jasan znak da smo pokrenuli manifestaciju koja je ljudima bila potrebna, i od tada sajam iz godine u godinu raste – po broju izlagača, posjetitelja i po značaju koji ima za cijelo Brotnjo i širu Hercegovinu.
Ćupter je simbol tradicije i domaće proizvodnje. Koliko je vama osobno važno očuvanje te baštine i kako Društvo “Ante” potiče mlađe generacije da se uključe u očuvanje starih običaja?
Svi mi stariji malo sjećamo se vremena kada su ćupter, suhe smokve i grožđice bile jedino slatko kojim smo se kao djeca mogli zasladiti. Upravo nas ta sjećanja na djetinjstvo potiču da sve ono što nas je vezalo za te dane ne padne u zaborav. Želimo da tradicionalna jela i proizvodi s naših prostora ne nestanu, već da ih kroz ovaj sajam prenesemo na mlađe generacije.
Organizacija jednog ovakvog događaja zasigurno nije jednostavna. S kakvim se izazovima suočavate svake godine i tko sve pomaže da Sajam uspije?
Organizacija ovakvog događaja odavno je prerasla nas same, jer riječ je o velikom projektu. Slobodno možemo reći da je Sajam ćuptera jedan od većih projekata u Bosni i Hercegovini – već druge godine prerastao je lokalne okvire i s izlagačima iz Republike Hrvatske postao međunarodni sajam. U organizaciju su uključeni naše društvo i brojni volonteri koji nam se dragovoljno priključuju, kao i prijateljska društva i udruge koje nam nesebično pomažu. Ove godine posebno bismo se željeli zahvaliti predsjednici Vlade HNŽ-a, gospođi Mariji Buhač, te ministru prometa i veza HNŽ-a, gospodinu Ivi Bevandi, na velikoj pomoći u samoj organizaciji.
Sajam ćuptera nije samo gastronomska manifestacija, već i društveni susret. Na koji način nastojite spojiti tradiciju, kulturu i zajedništvo kroz program Sajma?
Kroz sajam nastojimo promovirati našu tradiciju tako da posjetitelji mogu sve te proizvode kušati i kupiti, jer je sajam zamišljen kao izložbeno-prodajnog karaktera. Uz bogatu ponudu domaćih delicija, događaj dodatno uveličavaju nastupi brojnih kulturno-umjetničkih društava koja pridonose veseloj i glazbenoj atmosferi.
Kada pogledate naprijed, imate li planove kako dodatno unaprijediti Sajam?
Iz godine u godinu Sajam neprestano raste. Naš je cilj da posjetitelji mogu kušati sve zaštićene delicije s područja Hercegovine. Vizija sajma u budućnosti jest da preraste u manifestaciju koja će okupljati sve proizvođače tradicionalnih i zaštićenih hercegovačkih proizvoda.




Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti brotnjo.ba kao autora te dodati poveznicu na autorski članak.
Powered by WPeMatico
