Jedan od najraskošnijih božićnih kolač definitivno je božićni panj. To je tradicionalna slastica, blagdanski kolač koji se na Božić poslužuje u brojnim državama, a posebno je popularan u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Kanadi, Libanonu, Siriji i nekoliko bivših francuskih kolonija, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu i Španjolskoj.
Povijest božićnog panja seže u srednji vijek
Spaljivanje trupaca božićna je tradicija koja datira još od srednjeg vijeka. Ljudi bi pažljivo birali božićno drvce, donosili ga u svoj dom i stavljali najveći kraj u vatru. Ovaj čokoladni kolač, poznat i kao Bûche de Noël, odnosno Yule Log, osmišljen je na temelju te stare tradicije. Božićni panj u osnovi je čokoladna rolada punjena i premazana kremom i eventualno prekrivena čokoladnim ganacheom, a izgledom podsjeća na cjepanicu, piše miss gastro.
Realistični ukrasi za božićni panj
Također, svaka domaćica daje mašti na volju prilikom osmišljavanja ukrasa za božićni panj pa tako na njemu možemo vidjeti gljivice od marcipana ili neke druge jestive mase, (ušećerene) orašaste plodove, pucketave brusnice, zvjezdice, grančice… Često je božićni panj posut šećerom u prahu kako bi se dobio dojam snježnog Božića.
Sve u svemu, priprema ove slastice je dosta jednostavna, tu su samo biskvit i krema. No ako želiš i raskošne ukrase koji priliče svečanoj prigodi kao što je Božić, tu će ti trebati nešto više vremena i strpljenja. Recept za božićni panj čija je autorica britanska kulinarska zvijezda Nigella Lawson, je u nastavku, a ukrase osmisli prema vlastitim afinitetima. Sretan Božić!
BISKVIT – SASTOJCI
- jaje 6 kom
- šećer 150 g
- kakao prah 50 g
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- šećer 5 žlica
NADJEV – SASTOJCI
- tamna čokolada 175 g
- šećer u prahu 250 g
- maslac 225 g
- ekstrakt vanilije 1 žličica
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 180 °C. U velikoj, čistoj zdjeli miksaj bjelanjke dok ne postanu gusti, a zatim miksajući, dodaj 50 g šećera i nastavi s miješanjem dok bjelanjci ne postanu čvrsti.
- U drugoj posudi izmiksaj žumanjke i preostali šećer dok smjesa ne postane pjenasta i gusta. Dodaj ekstrakt vanilije, prosij kakao u prahu. U smjesu žumanjaka polako dodaj bjelanjke. Miješaj pažljivo.
- Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje. Ulij smjesu u pleh i peci u pećnici 20 minuta.
- Ostavi da se biskvit malo ohladi prije nego što ju prebaciš na drugi komad papira za pečenje. Pokrij vlažnom čistom kuhinjskom krpom. Za nadjev otopi čokoladu – i pusti da se ohladi.
- Šećer i maslac na sobnoj temperaturi miksaj dok smjesa ne postane glatka. Dodaj ohlađenu, otopljenu čokoladu i žlicu ekstrakta vanilije te ponovno miksaj dok ne dobiješ glatku kremu.
- Stavi biskvit na veliki komad papira za pečenje. Obreži rubove. Tanko rasporedi kremu preko kore.
- Zarolaj kolač, vodeći računa da dobiješ čvrstu roladu. Izreži jedan ili oba kraja lagano pod blagim kutom, zadržavajući ostatke.
- Ostaci, zajedno s ranije odrezanim komadima, trebaju napraviti grane: efekt dobivaš postavljanjem komada torte pod kutom da izgleda poput grane koja odlazi s velike cjepanice.
- Premaži preostalom kremom, pokrivajući odrezane krajeve kao i grane. Ukrasi božićni panj. Za efekt snijega, kolač pospi šećerom u prahu.
Powered by WPeMatico





