Home Gospodarstvo Suhi led imati će i ulogu regulatora flore: Ciča zima odlučuje dokle...

Suhi led imati će i ulogu regulatora flore: Ciča zima odlučuje dokle na otvorenom mogu agrumi, masline i smilje

SHARE

Meteorolozi su najavljivali, ali neki im nisu vjerovali da i bez snježnih padalina može biti hladno, čak i hladnije nego za vrijeme milenijskog snijega u veljači 2012. godine. Međutim, prava ciča zima u za koju je u narodu uobičajeni naziv – suhi led, pokazala je svoje pravo lice.

Temperature u najtoplijem dijelu dana čak i u mediteranskoj Čapljini, koja je samo desetak metara iznad razine mora, bile su ispod ništice. Mediteranska Hercegovine je cvokotala u nedjelju ujutro između -7 u Mostaru i -6 u Neumu(!). Svakako da su ti minusi razuvjerili i nevjerne Tome, a zabrinuli poljoprivrednike. Proizvođači presadnica povrća čija je sjetva započela prije mjesec dana na čapljinskom području morali su unositi i dodatne termogene za grijanje pogona, hoće li biti šteta od leda znati će se za dan dva. U stvari šteta već ima, ali od vjetra. Silovita bura je u noći s četvrtka na petak, pa s petka na subotu raskrila dio plastenika na području čapljinskih naselja – Gnjilišta, Čeljevo, Višići…Na posebnom udaru su i tipično mediteranske kulture u prvom redu masline, pa smokve, bademi…, a o agrumima da se i ne govori. Zadnjih godina zbog prođe na tržištu, širili su se nasadi mandarina na čapljinskom području, dok su se u okućnicama sadile naranče i limunovi. Naravno, u okućnicama stabla je bilo moguće zaštititi, dok je zaštita većih nasada skopčana s većim troškovima. Uglavnom, agrume u okućnicama moglo se zaštititi, dok je kod maslina zbog visokog rasta situacija specifična, odnosno prepuštene su sudbini. Zaštita je moguća samo kod mladih –malih, stabala, odnosno nasada.

Kolika je bila opasnost od izmrzavanja govore podaci iz agronomskih priručnika, prema kojima temperatura od – 8 Celzijevih stupnjeva, potpuno uništava limun i grejp, a – 10 naranču, dok mandarine stradaju pri temperaturi od – 12 Celzijevih stupnjeva. Otpornost maslina na niske temperature ponajprije ovisi o starosti stabla, sorti, mikrolokaciji i duljini trajanja hladnog vremena. U kraćim vremenskim razdobljima maslina podnosi hladnoću do -8 stupnjeva, a prozebe kod -12 stupnjeva Celzija. Starija stabla sorte oblice, u periodu mirovanja mogu izdržati temperature i od -15 Celzijevih stupnjeva. Mlade masline promrznu već kod -12 stupnjeva, a uz vlažno vrijeme i duže zahlađenje, mogu djelomično prozepsti već na temperaturi od -3 Celzijeva stupnja itd.

Posebni test pri ovako sibirskim temperaturama polaže smilje. Manje-više svima je poznato da je riječ o tipično mediteranskoj aromatičnoj biljci, koja se u razdoblju opće smiljomanije sadila i znatno sjevernije, kao što su šire duvanjsko područje, rubovi Nevesinjskog polja, pa čak i u kontinentalnoj Srbiji. Može li na tim područjima uspijevati, pokazat će upravo ova zima, ako preživi nasadi se mogu širiti, ako ne, onda slijedi povratak u realnost.

U svakom slučaju hladnoća tijekom produženog vikenda bit će pravi test ne samo za biljke i uzgajivače, nego i za agronome, te rasadničare. Uglavnom, kad prođe hladni val znati će se što se gdje i koliko može saditi. Narod bi rekao – u svakom zlu ima i nečeg dobrog.