Home Gospodarstvo HT Zagreb kupio Crnogorski Telekom za 123,5 milijuna €

HT Zagreb kupio Crnogorski Telekom za 123,5 milijuna €

SHARE

Hrvatski Telekom objavio je u utorak da je potpisao ugovor o kupnji 76,53 posto dionica crnogorskog Telekoma za 123,5 milijuna eura, čime je preuzeo većinski udio u upravljanju najvećim crnogorskim telekom operaterom.

Većinski udio u crnogorskom Telekomu HT-u je prodao Magyar Telekom, također član Deutsche Telekom Grupe, te se zaključenje transakcije očekuje do kraja siječnja, prenose hrvatski mediji.

U HT-u smatraju kako svojom prvom velikom regionalnom akvizicijom imaju velike prilike za uspjeh zbog sinergijskih učinaka i dobrog poznavanja tamošnjeg tržišta.

“Zasigurno ćemo biti dominantni u fiksnoj telefoniji, u mobilnoj nešto malo slabiji zbog prisustva Telenora”, kažu u HT-u.

Napominju da su i dalje zainteresirani i za druge akvizicije u regiji te dodaju da “ne bi dobili odobrenje dioničara da nisu kredibilni te da nisu u zadnje tri godine ostvarivali dobre rezultate”.

Crnogorski Telekom najveći je telekom operater u Crnoj Gori. U prvih devet mjeseci 2016. ostvario je 69,4 milijuna eura prihoda, dok je operativna dobit (EBITDA) iznosila 24 milijuna eura.

Krajem rujna 2016. imao je gotovo 370 tisuća mobilnih korisnika ili 32 posto od ukupnog broja korisnika u Crnoj Gori.

Korisnika u fiksnoj telefoniji Crnogorskog Telekoma je oko 140 000, čime ostvaruje 93,6-postotni udio na tržištu. Taj telekom ima i 73 tisuće korisnika širokopojasnog interneta, a optičkom mrežom pokriva 53 tisuće ili 27 posto ukupnog broja kućanstava u Crnoj Gori.

Ulaskom HT-a na tržište Crne Gore otvorit će se vrata tog tržišta i za druge hrvatske kompanije, što je i prilika za promoviranje i izvoz hrvatskih roba i usluga u Crnu Goru, a sve to može imati pozitivan učinak i za hrvatsko gospodarstvo, poručuju iz HT-a.

Burza skočila

HT grupa već je prisutna u regiji sa svojom članicom, IT tvrtkom Combis koja je vrlo uspješna u poslovanju u regiji, gdje i ostvaruje gotovo 11 posto udjela u svojim ukupnim prihodima. A kako kažu u HT-u, nastavit će pratiti tržište u regiji i pokušati iskoristiti sve prilike. Naime, regionalno širenje jedna je od najvažnijih sastavnica strategije HT-a. Burza je danas, očekivano, pozitivno reagirala na potez HT-a u Crnoj Gori, pri čemu je Crobex porastao oko 1 posto, na najviše razine u zadnjih šest godina, a cijena dionice HT-a je do kraja dana bila je u plusu 4,68 posto, u jednom trenutku dosegnula je 180 kuna – najvišu razinu od rujna 2013., piše Hina. Istodobno cijena dionica Crnogorskog telekoma lagano je porasla na 2,91 euro.

U regiji ima prostora za širenje i kupnju telekom biznisa

Kada se radi o regiji i telekom tržištu, još nema velikog privatizacijskog vala kada se radi o državnim telekomima koji su mahom najjači na svojim tržištima, premda je bila nekolicina pokušaja. Dakle, najjači telekomi u smislu broja korisnika i prihoda su mahom državni, tako u Sloveniji, Srbiji, BiH koja ima tri nacionalna telekoma. Mjesta za kupnju ima jer se očekuje da će kad-tad bar djelomično privatizirati telekom kompanije. Pokušaja je već i bilo, no na koncu države su se povlačile iz daljnjih procesa. HT je inače prisutan u HT Mostaru gdje ima manjinski udio. Dok Vip postoji u Srbiji, Makedoniji i Sloveniji. Valja naglasiti da je Vipnet, za razliku od HT-a koji je samostalno izlistan na burzi, u stopostotnom vlasništvu Telekom Austrije te hrvatski Vipnet funkcionira kao klaster zajedno s makedonskim.

Izvor: Vecernji.hr